Waarom kruipen huisjesslakken over de grond als het geregend heeft?

Nathalie, 48 jaar
23 juni 2016

Waar ik woon zijn er in mijn straat op verschillende plaatsen struiken geplant, zo ook voor mijn deur. In die struiken zitten veel huisjesslakken. Als het regent, komen die uit de struiken en kruipen ze op de grond, dus op het voetpad. Dit jaar zijn er extra veel door de zachte winter en het nat voorjaar. Als je niet uitkijkt waar je loopt, wordt dat dus een massagraf van slakken. Ze zullen er wel niet veel van voelen, maar het geeft wel een hoop viezigheid.

Antwoord

Beste Nathalie,

De verklaring hiervoor is heel eenvoudig: huisjesslakken zijn heel gevoelig voor uitdroging.

Hun lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Daarom zoeken ze plaatsen op met een hoge relatieve luchtvochtigheid en vermijden zij de zon. Je kan de huisjesslakken dan ook vooral vinden onder stenen of rottend hout of op andere plaatsen waar het relatief vochtig is. Als gevolg hiervan zijn zij vooral 's nachts  en na regen actief (hoge relatieve luchtvochtigheid, dus minder uitdroging).

Als het warm en droog wordt kunnen huisjesslakken zich terugtrekken in hun omhulsel. Sommige soorten kunnen dit zelfs afsluiten met een vlies van snel hard wordend slijm om uitdroging te voorkomen. Slechts via een kleine ademopening hebben ze dan contact met de buitenlucht.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw