Bloed is een van de beste natuurlijke bemestingmiddel voor bijv. druivelaars. Wat kan ik toevoegen aan het bloed dat ik afhaal in het slachthuis opdat het niet klontert? Zout is geen optie, want het is meer een verdelger en ook chemische middelen wil ik vermijden.
Beste Michel
De dag van vandaag worden in de medische wereld chemische stoffen = anticoagulantie toegevoegd om ervoor te zorgen dat bloed niet stolt: heparine, EDTA, citraat. Vroeger werden naast chemische middelen ook fysische middelen toegepast. Misschien kan je één van deze proberen:
Indien er geen anticoagulans wordt toegevoegd, maar het bloed tijdens de afname en enige tijd erna met glazen kralen geschud wordt of met een glazen roerstaaf geroerd wordt, zet het fibrine zich op deze kralen of staaf af. Hierdoor voorkomt men dat de RBC in het stolsel wordt ingesloten.
Ook koude (0°C) kan stolling voor een tijdje beletten.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.