Ik vroeg mij af wat het fysisch verband is tussen de massadichtheid van een stof en de uitzetting van deze stof (bij eenzelfde temperatuursverhoging)? In het algemeen zetten gassen meer uit dan vaste stoffen, maar mag ik dan ook deze logica volgen: Stoffen met een kleine massadichtheid zullen meer uitzetten, omdat de deeltjes dan sowieso al verder uit elkaar zitten en dus vermoedelijk een kleine cohesiekracht bezitten. Als dit juist is zou dit echter impliceren dat bijv. een volume alcohol meer uitzet dan eenzelfde volume lucht, hetgeen ik vreemd vind. Kan u mij deze situatie wetenschappelijk verduidelijken?
Helaas bestaat er geen eenvoudige relatie tussen de massadichtheid van een materiaal en de thermische expansie coëfficiënt.
Eerst een kleine correctie van het voorbeeld. De dichtheid van lucht is 28.96 g/mol, terwijl deze van alcohol (of ethanol) 46.07g/mol is (zelfs voor methanol is deze 32.04 g/mol). Dus lucht zou hier de grotere expansie moeten vertonen (in gasvorm). Tenzij je eerder aan vloeibare alcohol (0.789g/cm³) dacht, in welk geval water(1g/cm³) een beter tegenhanger is dan lucht (0.87 g/cm³ bij een temperatuur lager dan -196°C, dus niet zo praktisch). De thermische expansie-coefficienten van water en alcohol zijn respectievelijk 207x10E-6/°C en 750x10E-6/°C bij 20°C. In dit geval zie je dat alcohol een grotere uitzetting zal vertonen dan water.
Dit is echter een simpel paar stoffen bij één specifieke temperatuur. Je kan dit niet zomaar veralgemenen, er zijn immers heel wat zaken die het leven moeilijk maken.
Een paar interessante puntjes om hierbij in gedachten te houden:
Hoe een materiaal uitzet onder invloed van de temperatuur is een zeer complex geheel dat voor een deel afhangt van hoe warmtetrillingen (fononen) zich door het materiaal kunnen bewegen. Daar komt verder nog bij dat sommige materialen meer dan één mogelijke kristalstructuur hebben, waardoor je bruuske overgangen in het volume kan zien tijdens de opwarming (of afkoeling: zie bv. tinpest die in de middeleeuwen Europese orgelpijpen de das omdeed).
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Computationeel materiaalonderzoek