Waarom gaan slakken en mieren niet over koper?

Roel, 36 jaar
15 juni 2016

Antwoord

Beste Roel,

Mieren zouden een hekel hebben aan de geur van koper, omdat die geur hun eigen geursporen verstoort. En het zijn juist die geursporen die de mieren onderling gebruiken om elkaar de weg te tonen naar allerhande voedselbronnen. Als hun geurspoor door een andere geur wordt verstoord kan verwarring optreden en zijn de mieren “het spoor bijster”. Behalve voor koper hebben de mieren volgens verschillende bronnen ook een afkeer voor peper, knoflook, uien en nootmuskaat.

Wat de slakken betreft, dit is een ander verhaal. Voor zover ik weet is het juiste mechanisme tot nu toe niet gekend; er bestaat wel een hypothese dat het kopermetaal reageert met de slijmlaag die de slak bedekt, en dit zou resulteren in een onaangenaam electro-neuraal signaal, een beetje te vergelijken met een elektrische schok.

Deze hypothese wordt algemeen aanvaard; vooral omdat het slijm van de slakken hoofdzakelijk uit water bestaat met hierin opgeloste proteïnen, glycoproteïnen en metaalionen. Slakken hebben een relatief eenvoudig zenuwstelsel dat bestaat uit een aantal ganglia of zenuwknopen. Onderzoekers vermoeden dat bepaalde componenten in het slijm die in aanraking komen met het koper het zenuwstelsel van de slak verstoort en een soort elektrische schok te weeg brengt.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw