Van hoeveel muggenbeten ga je dood?

Robin Jan, 14 jaar
14 mei 2016

Als 400.000 muggen je zouden steken, ga je dan dood aan bloedtekort? Maar dit is alleen maar een bloedtekort. Zou je dood kunnen gaan aan andere factoren zoals ziektes? In Afrika zou je dood kunnen gaan aan malaria, maar heb je dit soort ziektes ook bij ons en hoeveel muggen zouden je dan moeten prikken voordat je daar dood aan gaat?

Antwoord

Een mug neemt ongeveer 10 microliter bloed op per maaltijd. Dus 400.000 muggen nemen samen 4 miljoen microliter bloed op, hetgeen overeenkomt met 4 liter. Een mens van 70 kg heeft een bloedvolume van 5 liter. Men gaat al in een dodelijke "shock" vanaf een bloedverlies van een vijfde van het totaal, dus één liter. Bij verlies van vier liter ga je dus zeker dood aan bloedtekort.

Daarnaast is het ook zo dat een mug bij het steken een kleine hoeveelheid van een anti-stollingsproduct inspuit om te voorkomen dat het bloed gaat stollen tijdens het opzuigen. 400.000 muggen die samen steken, zullen dus zoveel van dat antistolmiddel in je bloed brengen dat je blijft bloeden (en die laatste liter dus ook nog eens verliest).

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die inderdaad overgebracht wordt door een mug. In principe is één muggensteek voldoende om de parasiet in je lichaam te krijgen en malaria te ontwikkelen. Die ziekte kan dodelijk zijn als je niet tijdig verzorgd wordt met anti-malariapillen. Gelukkig komt malaria normaal niet voor bij ons. Toch zou het kunnen dat een mug die met malariaparasieten is besmet, hier in ons land terechtkomt, bijvoorbeeld in de valies van iemand die op vakantie ging in Afrika of Azië waar er nog malaria is. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw