In een cursus over gezonde voeding las ik dat bepaalde voedingsmiddelen het lichaam kunnen "verzuren". Ik leerde nochtans enkele jaren geleden over de buffers in het bloed en dat je bijv. door veel bloedverlies of door antivries te drinken kunt verzuren of alkaliniseren. Dat zou dan ook levensbedreigende gevolgen hebben. Kun je "verzuren" door bepaalde voedingsstoffen of klopt dit niet?
Zogenaamde experts in gezonde voeding verklaren dat sommige voedingsmiddelen het lichaam verzuren en andere het lichaam alkaliniseren. Er zijn ook heel wat producenten van zogenaamde "gezonde voedingssupplementen" die aankondigen dat hun product de verzuring of alkalinisering van het lichaam tegengaan. Dit is allemaal onzin. De zuurtegraad van het lichaam (bloed en andere lichaamssappen) wordt niet beïnvloed door wat je eet. Het lichaam heeft ingebouwde systemen die de zuurtegraad (pH) van het bloed nauwkeurig regelen. Eventuele afwijkingen zullen maar heel kort duren, bijvoorbeeld wanneer men zijn adem inhoudt, dan verzuurt het bloed door opstapeling van koolzuurgas; maar dit stimuleert je om weer adem te halen en de situatie onmiddellijk recht te zetten.
Wat de voeding betreft, deze kan enkel een invloed hebben op de pH van de urine, die wel kan verzuren of alkaliniseren door bepaalde voeding (omdat het lichaam zelf meer of minder zuren uitscheidt), maar dit heeft geen invloed op het lichaam of bloed omdat urine alleen in de blaas zit en vervolgens het lichaam verlaat.
De maag, waar alle voedsel in terechtkomt, heeft een zeer lage pH (is zeer zuur), en wanneer de voedselbrij in de dunne darm komt is er daar tijdelijk een verzuring die echter snel wordt geneutraliseerd door sappen van de alvleesklier die alkalisch zijn. Dit is de normale gang van zaken en kan niet beïnvloed worden door wat je eet: de maaginhoud zal altijd zuur zijn. Het eten van alkalische producten zal als onmiddellijk gevolg hebben dat de maagwand meer zuur produceert - dat is de normale functie ervan om de spijsvertering efficiënt te houden. En als je meer zure voeding eet of drinkt (bv. bepaalde frisdranken zijn zeer zuur), dan produceert de maag wat minder maagzuur.
Beweren dat voeding (of voedingssupplementen) de pH van het bloed beïnvloedt, is dus onjuist. Indien de zuurtegraad van iemands bloed afwijkt van de normale waarde, dan is er iets ernstigs mis bv. met de nierwerking.
Wat wel juist is, is dat bepaalde zuren te veel geproduceerd kunnen worden door het lichaam bij bepaalde ziekten. Dit is het geval voor jicht, waar het lichaam teveel purine produceert dat omgezet wordt tot urinezuur. Maar het is niet de zuurtegraad die hiermee iets te maken heeft - urinezuur vormt kristallen en die kristallen veroorzaken pijnlijke gewrichten. Personen met jicht wordt aangeraden om hun voeding aan te passen, niet om de zuurtegraad aan te passen maar wel om minder purine aan te maken.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.