Kun je met de kristallisatie van natriumacetaat een kamer verwarmen?

Margot, 17 jaar
31 januari 2016

Ik weet dat deze reactie exotherm is (warmt op tot 52-54°C) en dat deze wordt toegepast in bijvoorbeeld hot packs. Nu vroeg ik me af of je deze toepassing op grotere schaal kan uitvoeren, bijvoorbeeld om een kamer op te warmen. Is hier een formule voor?

Antwoord

Dag Margot

De warmte die geproduceerd wordt door de hot packs kan inderdaad iets anders opwarmen, ook de lucht in een kamer.

Je kan opzoeken hoeveel warmte vrijkomt bij de kristallisatie van natriumacetaat per gram of kg.

Verder kan je opzoeken hoeveel warmte nodig is om lucht te verwarmen, de soortelijke warmte. De soortelijke warmte kan uitgedrukt worden in J.kg-1.K-1 en is dan de benodigde hoeveelheid warmte-energie (in J) om één kg stof één graad in temperatuur te doen stijgen. Om de totale warmtehoeveelheid te kennen moet je vermenigvuldigen met de massa (in kg) en het temperatuursverschil.

Met de ideale gaswet kan je voor een kamer met gegeven afmetingen (en dus gekend volume) berekenen hoeveel kg lucht die kamer bevat.

Tenslotte kan je alles combineren, de warmte die vrijkomt bij de kristallisatie is gelijk aan de warmte opgenomen door de lucht in de kamer. Je kan dan berekenen met hoeveel graad de temperatuur in de kamer zal stijgen.

Een opmerking bij dit alles: als de lucht opwarmt zal een deel van die warmte ook weer overgedragen worden op de muren en de meubelen in de kamer. Daardoor is de eindtemperatuur lager dan wat je hebt berekend.

 

Ik heb even gezocht en geteld:

kristallisatiewarmte van natriumacetaat:  175499 J/kg
lucht: soortelijke warmte 710 J/(kg.K), molaire massa 28,97 g/mol, bij kamertemperatuur heeft één mol gas een volume van 22,4 l.
een ruimte van  4*5*3 m = 60 m3 of 60000 l. Dit komt overeen met 77,6 kg lucht in de kamer.
Je hebt dan 55000 joule nodig per graad temperatuursverhoging. Met 1 kg natriumacetaat zal de temperatuur dan ongeveer met 3 graad stijgen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be