Ik heb een nieuwe eiken parket die werd behandeld met parketolie. Volgens de fabrikant is de olie woonbiologisch aanbevolen en zelfs geschikt voor kinderspeelgoed. Maar op de ingrediƫntenlijst las ik dat de olie cobalt bis(2-ethylhexanoate) bevat (<1%), wat blijkbaar een giftige en mogelijk kankerverwekkende stof is. De olie is nu wel uitgedroogd, maar vomt in tegenstelling tot vernis geen harde laag op de vloer. Kan het cobalt bis(2-ethylhexanoate) door normaal gebruik en slijtage niet gedeeltelijk terug vrijkomen? Dit lijkt me zeker voor kleine kinderen die veel op de grond spelen niet gezond. Met een vloer die behandeld werd met 6 liter olie, spreken we in totaal toch over enkele tientallen grammen van deze stof. Uiteraard zal de hoeveelheid die effectief vrijkomt lager liggen. Maar zou ook deze kleinere concentratie op de lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, of is er niets aan de hand?
Als je informatie wil weten over de gevaarseigenschappen van chemische producten kan je terecht bij BIG (Brandweer Informatiecentrum Gevaarlijke Stoffen). Zij hebben een zeer uitgebreide database en volgen de studies van deze gevaareigenschappen op voor hun gebruikers en geven daardoor veel uitgebreidere informatie dan in de meeste SDS (safety data sheefts) fiches die elke leverancier van producten ter beschikking zou moeten hebben. Je kan hun bereiken via info@big.be.
Ook op cameochemicals zou je kunnen zoeken maar ik kon het product niet vinden in die database.
En uiteraard kan je ook kijken in de SDS fiches van de leveranciers van het product.
Gevaarseigenschappen zijn zoals je correct stelt ook concentratie afhankelijk en worden bepaald door de manier, kans op en concentratie van blootstelling en inderdaad ook de gevoeligheid van de persoon zelf dus de informatie die je opzoekt zal je nog steeds moeten interpreteren in de huidige situatie waarin het voorkomt en je eraan blootgesteld kan worden.
Maar opzoeken of het effectief gevaarseigenschappen heeft en bij welke concentratie is stap 1 natuurlijk.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.