Moet warm voedsel eerst afkoelen vooraleer het in de koelkast wordt geplaatst?

Gertjan, 28 jaar
8 december 2015

Zo ja, waarom? Ik heb hier verschillende mensen al verschillende verklaringen over horen geven.

Antwoord

Gertjan,

als je warm voedsel in de koelkast plaatst, dan zal het sneller afkoelen (wat een voordeel is), maar daardoor zal de temperatuur in je koelkast ook stijgen, wat dan weer nadelig kan zijn voor de andere producten in de koelkast.

Je moet dus vooral kijken naar de hoeveelheid van je product die je moet afkoelen (een stukje vlees van 100 gram of een pot soep van 2 liter). Bij een grotere hoeveelheid krijg je meer opwarming van de andere producten in de koelkast en omgekeerd.

Een ander element waarmee je rekening kan houden is de veiligheid van het product dat je wil koelen. Als het zeer goed is opgewarmd (b.v. soep die heeft gekookt), dan kan daarmee weinig mislopen tijdens het afkoelen en dus kan dit een paar uur buiten de koelkast. Ik vermoed dat dit voor de meeste producten wel het geval zal zijn, dus in al die gevallen vormt het geen probleem, en is het misschien zelfs aangewezen bij grotere volumes om het buiten de koelkast te koelen.

mvg,

Johan Claes

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be