Is er een reden waarom bladeren van bomen en planten groen zijn en niet bijvoorbeeld rood?

Alexander, 12 jaar
21 november 2015

Ik vroeg mij af of er een reden is waarom de meeste bomen en planten een groene kleur hebben. Luipaarden hebben hun kleur bv. omdat ze dan beter gecamoufleerd zijn. Is er ook zo een reden waarom de meeste bomen groen zijn en niet rood of blauw?

Antwoord

Dag Alexander,

groene planten zijn groen omdat ze chlorofyl bevatten. Dit hebben ze nodig om aan fotosynthese te doen. Dit is een heel speciale techniek die planten/bomen gebruiken om hun suikers (= energierijke stoffen) uit zonlicht te maken. Enkel zij die die chlorofyl hebben, kunnen dat. Wij kunnen dat dus niet en moeten planten/dieren eten om zulke energierijke stoffen (dus die suikers) binnen te krijgen.

Het chlorofyl vangt dus dat zonlicht op. Het vangt eigenlijk alle gollengtes (= alle kleuren) op, maar niet het groen. Dit groene licht wordt dus teruggekaatst, waardoor de blaadjes groen zijn. Eigenlijk moet ik zeggen: groen lijken. Ze zijn dus groen omdat de groene kleur in het licht NIET opgenomen wordt.

In de herfst worden die chlorofylkorrels uit de blaadjes gehaald om ze het jaar erop terug te hergebruiken. Dit zorgt ervoor dat de blaadjes van kleur veranderen!

Indien je hier nog vragen over hebt, hoor ik het wel!

Groeten,

Christine

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw