Is het waar dat er minstens tien dimensies zijn zoals ik bijgevoegde video verklaard wordt?

CC, 26 jaar
18 juni 2008

Dit filmpje (http://www.revver.com/video/99898/imagining-the-tenth-dimension/) legt uit dat er hoogstens 10 dimensies zijn. Dit wordt gedaan op een duidelijke en overtuigende manier. Maar op het einde wordt er gezegd dat de reden waarom er hoogstens 10 zijn, komt omdat het alles omvat (inclusief de andere universa met andere fysiche wetten). Maar spreekt het zichzelf dan niet tegen? Want dan omvatten deze 10 dimensies geen universa met dimensies die niet gelijk zijn aan 10. Bv universa met dimensies 9 of 11. (Universa is het meervoud van universum).

Antwoord

Volgens mij, maar ik zou me grenzeloos kunnen vergissen, is de snaartheorie (string theory) een leuke wiskundige constructie, met vooralsnog geen enkele experimentele bewijsgrond.

Over uw vraag

-de meest gangbare (?)  snaartheorie hebben 10 of 11 dimensies, maar er zijn varianten met veel meer en veel minder.. http://en.wikipedia.org/wiki/String_theory, http://en.wikipedia.org/wiki/Why_10_dimensions%3F#Number_of_dimensions

-de moeder (eerste) van de string theories, de Kazula-Klein theory, ging uit van 5 dimensies. http://en.wikipedia.org/wiki/Kaluza-Klein.  Het is interessant om te weten dat Kazula zelf zijn theorie als een puur wiskundig truukje beschouwde om Maxwell's en Einstein's vergelijkingen in een stelsel van vergelijkingen te proppen, zonder toegevoegde waarde.

-de video heeft m.i. niets met snaartheorie te maken.  het is eerder een leuk gedachtenexperiment op zichzelf.  Het mengt meerdere dimensies met "many worlds" interpretaties.

-er zitten zoals u zegt een paar inconsistenties in de video.  Ik vind het redelijk onnozel om na drie dimensies terug met een punt te beginnen.  De maker had minstens kunnen opmerken dat de lus in 3 dimensies in 4 dimensies geen knoop meer is, en dat je dus pas na 5 dimensies terug een punt wordt...  En ik deel uw kritiek dat de conclusie zichzelf tegenspreekt.  vind het trouwens helemaal geen "overtuigende" voorstelling...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ingenieur Bart Dierickx

elektronica beeldopnemers cryogenica metafysische vragen lucht- en ruimtevaart en de meest onmogelijke zaken

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw