Het is me opgevallen dat de cingulum bijna nooit afgebeeld wordt bij Romeinse soldaat uit de Republiek. Soms wordt die wel afgebeeld, maar dan vraag ik mij af of dit de fout is van de artiest, die geen opzoekwerk heeft geleverd, of dat dit dan een zeldzaam geval is waarbij de soldaat dan wel correct wordt afgebeeld?
Was het idee van een riem met rinkelende leren riempjes dan al aanwezig? Zo wel, maakte het dan geen deel uit van de standaard uitrusting?
Zo niet, wanneer werd die dan wel geïntroduceerd?
Alvast bedankt!
Beste Stefanie,
Tegenwoordig wordt aangenomen dat de term cingulum (militare of militiae) bijna niet gebruikt werd vóór de 3de eeuw n.C. en dat de eigenlijke benaming van de militaire gordel balteus was. Afbeeldingen van gordels vindt men pas vanaf het einde van de republiek en de wapenschort (die rinkelende leren riempjes) verschijnt pas tijdens de regering van Augustus, dus einde 1e eeuw v.C., begin 1e eeuw. Men heeft zo een wapenschort (eigenlijk zijn alleen de verzilverde versierde plaatjes ervan bewaard gebleven) opgegraven op het slachtveld van Kalkriese, waar de legioenen van Varus een zware nederlaag leden (9 n.C.).
Als je meer wil weten over de uitrusting van de Romeinse soldaat is het standaardwerk M. C. Bishop and J. C. N. Coulston, Roman military equipment from the Punic Wars to the fall of Rome. Second edition, London 2006 of ook Graham Sumner, Roman Military Dress (2009) dat ik je wel digitaal kan opsturen.
Als je nog vragen hebt, aarzel niet me te contacteren.
Wilfried Van Rengen
wvrengen@vub.ac.be
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
De klassieke oudheid in het algemeen, meer bepaald de geschiedenis en de studie van antieke Griekse en Latijnse documenten: inscripties, papyri, munten. Ook de archeologie van het nabije Oosten (Egypte, Syrië) uit de Grieks-Romeinse periode.