Je bedoelt wellicht : waarom staat de maan niet elke dag op hetzelfde uur op dezelfde plaats
Dat komt omdat de maan rond de aarde draait. Als de maan tussen de aarde en de zon staat hebben we 'nieuwe maan'. Na een omwenteling staat de maan dan terug tussen aarde en zon. Dat is 29.5 dagen later. Deze periode is de 'synodische periode'. Ruw gerekend legt de maan per dag een goede 12° aan de hemel af tegenover de zon. Eén dag na nieuwe maan staat ze dus zo'n 12° links van de Zon aan de hemel en zouden we een heel, heel smalle sikkel moeten zien. In de praktijk gaat dat niet omdat de de maan dan minder dan een uur na de zon ondergaat en het licht van de schemering te sterk is.
Na twee dagen staat de maan een goede 24° links van de zon aan de hemel, en dan kan je kort na zonsondergang in het westen al eens een smalle sikkel zien. Na ongeveer een week staat de maan aan de hemel zo'n 90° links van de zon en zien we eerste kwartier.
Dit alles heeft dus ook tot gevolg dat de maan steeds later ondergaat, of anders gezegd, dat ze, wanneer je elke dag op hetzelfde uur gaat kijken, de maan steeds zo'n 12° meer naar het oosten staat dan de dag er voor. De maan komt dus ook elke dag later op.
Maar is is meer. De baan van de maan maakt een zekere hoek met het baanvlak van de aarde rond de zon. Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat een volle maan in de winter heel hoog aan de hemel staat, en in de zomer heel laag. Als je alle effecten in rekening brengt wordt de positie van de maan aan de hemel een ingewikkelde, maar toch perfect berekenbare, voorspelbare en verklaarbare zaak.
Maar het korte antwoord op uw vraag is dus: dat komt omdat de maan rond de aarde draait waardoor de hoek tussen de zon en de maan aan onze hemel elke dag circa 12° verandert.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.