Is het opwarmen van voeding in plastic kommen (voor de microgolfoven) schadelijk voor de gezondheid door de vorming van bisfenol A?

Sophie, 26 jaar
6 mei 2015

Komt de gevaarlijke stof bisfenol A vrij wanneer je plastic bekers (gemaakt voor gebruik in de microgolfoven) opwarmt?

Antwoord

Beste Sophie,

De plastic schaaltjes die gemaakt worden voor gebruik in microgolfovens bestaan uit PP of polypropyleen en dit is een plastic waarbij in de fabricage geen bisfenol A gebruikt wordt en bijgevolg is er op dit vlak geen gevaar of ook geen risico. De meeste kommen en bekers en dergelijken (niet speciaal bedoeld voor de microgolf oven) zijn gemaakt van PE (polyethyleen) en dit is minder geschikt omdat dat beperkt is in de temperatuur die het kan verdragen (max 120°C), dus daar moet je een beetje op letten. In een aantal gevallen kan je de soort plastic aflezen op de bodem van de kom of beker; Dan zie je eventueel driehoekjes met een cijfer in. Deze codes kan je vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Recyclingcode. PP heeft code 05.

Betreffende Bisfenol A kan je info vinden op volgende webside: http://www.flandersfood.com/artikel/2013/06/27/bpa-een-update

Daar valt uit te leren dat je eventueel een probleem kan hebben met bisfenol A residues bij gebruik voor voeding van voorwerpen gemaakt uit PC (polycarbonaat), dat is de plastic die onder andere gebruikt wordt voor CD en DVD plaatjes, het is ook een optisch zeer zuiver materiaal en vindt daardoor ook toepassingen in lenzen en brillenglazen. Soms vind je dat ze ook gebruikt worden voor drinkglazen omdat ze zo helder zijn dat je het onderscheidt niet ziet met glas (alleen veel lichter dan glas en onbreekbaar). Dus dit soort glazen best  niet in de microgolf steken (ter prefentief van onheil :-)).

ik hoop dat dit je verder helpt.

vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

  • 08/05/2015 - Dirk (wetenschapper)

    Sorry Sophie Ik was iets te snel en heb de verkeerde toets geraakt. Je moet je geen zorgen maken! Plastic kommen specifiek voor de microgolfoven zijn gemaakt van polypropyleen en bevatten geen bisphenol A. Dus voorzover de geruchten over een probleem met bisphenol A residu's in bepaalde plastics correct is, stelt zich met Polypropyleen (en polyethyleen zelfs) geen probleem. De laatste is mogelijks niet bestand tegen de hogere temperaturen die in een microgolf kunnen ontstaan (verdraagt hooguit iets van 115┬░C). vriendelijke groeten dirk

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw