Hoe werkt een digipas?

Hilde , 42 jaar
17 juni 2008

Voor PC-banking heeft de bank mij een digipas geleverd, waarop ik een code krijg waarmee ik kan inloggen in mijn bankrekening. Hoe detecteert de PC of dit de juiste code is? Is dit gewoon een telsysteem of één of andere formule die automatisch bij de volgende code terecht komt, zowel in digipas als bij de bank geprogrammeerd? Hoe werkt dit?

Antwoord

Beste Hilde,

De Digipass geeft een cijfercode (token) weer, die eveneens door de computer van de bank berekend wordt. De computer van de bank en uw Digipass werken op precies dezelfde manier. Ze hebben allebei een interne klok die gelijkloopt. Daarnaast beschikken ze over hetzelfde serienummer en algoritme. Op basis van de tijd, het serienummer en het algoritme berekent de Digipass elke minuut een nieuwe code. De computer van de bank doet tegelijkertijd hetzelfde. Zo weet de computer welke cijfercode uw Digipass heeft berekend en krijgt u al dan niet toegang tot uw rekeningen. Pas als beide cijfers overeenkomen, krijgt u toegang als gebruiker. De cijfercode is maar beperkt geldig (meestal hoogstens een minuut). Hierdoor is de Digipass veel veiliger dan een klassiek paswoord. Bovendien kan niemand uw Digipass gebruiken zonder uw pincode, wat voor een extra beveiliging zorgt.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karolien Lefever

Aeronomie: Atmosfeer van planeten, luchtkwaliteit, klimaat, ozonlaag, ... Aarde, Mars, Venus, Jupiter, kometen, meteoren, ...

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie
Ringlaan 3 1180 Brussel
http://www.aeronomie.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw