Hoe kan je de snelheid van een trillend touw veranderen door de massa aan het touw te veranderen?

Melissa, 17 jaar
18 april 2015

Voor school moeten we een haalbare proef doen over trillingen of golven. Wij willen de snelheid in het touw veranderen door de massa te veranderen.

Antwoord

Met de massa van een touw wordt, in de context van trillingen, eigenlijk de massa per lengte-eenheid bedoeld, bijvoorbeeld kilogram per meter.

Je kan deze specifieke massa verhogen, door om het even welke massa aan het touw te hangen. De uitdaging is om deze toegevoegde massa zo continu en evenredig mogelijk verdeeld toe te voegen. Een mogelijke manier is om er een ander touw spriraalvormig rond te draaien. Dit is een techniek die toegepast wordt bij snaarinstrumenten (gitaar, piano ...). De dikkere snaren hebben typisch een kerndraad, waar een andere draad rond gewikkeld is. De enige reden hiervoor is om de massa per lengte-eenheid van de snaar te verhogen, zodat deze in het juiste frequentiebereik gaat trillen onder een geschikte spanning. Google eens de volgende trefwoorden: wound strings

Voor jullie praktische experimentje is het in theorie mogelijk om het touw op deze manier te verzwaren. Gemakkelijk lijkt het mij wel niet, zonder het geschikte gereedschap en de nodige ervaring. Ik denk dat het een interessante optie is om gewoon zwaarder touw te nemen. Om de massa van het touw te kennen, leg je gewoon 1 meter touw op de weegschaal. Als je het touw dan wil verzwaren, zodat de golven trager voortplanten (onder dezelfde touwspanning), dan verander je het touw. Dat is een veel gemakkelijkere manier om da massa-parameter te laten variëren.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw