Ja, de kleur heeft te maken met de temperatuur.
Op bijgaande figuur zie je de straling die drie sterren met een verschillende oppervlaktetemperatuur (4000, 6000 en 9000 K) uitzenden. Deze straling heeft verschillende golflengten en de hoeveelheid straling hangt af van die golflengte. Het gedeelte tussen de verticale grenzen bevat het zichtbaar licht, gaande van een golflengte van 400 nanometer (nm) (blauw) tot 700 nm (rood).
Ons oog ziet enkel dat zichtbaar licht en mengt die verschillende kleuren tot één globale kleur. Koele sterren stralen meer in het rood, hetere in het blauw. Daarom zien we koelere sterren met een rodere kleur, hetere met een wit-blauwe. (Ons oog is zelf ook niet even gevoelig voor de verschillende golflengten. We zien geel/groen licht efficienter dan rood en blauw)
De oppervlakte onder elke grafiek is een maat voor de hoeveelheid energie die een vierkante meter van het steroppervlak per seconde uitstraalt. Je ziet dat een heter oppervlak dus meer energie uitstraalt dan een kouder. Maar belangrijker voor uw vraag is het volgende:
Kijk eens bij welke golflengte de straling maximaal is. Deze hangt namelijk af van de temperatuur volgens de wet van Wien:
L(max) . T = 2.8977 10-3
waarin de temperatuur K in Kelvin staat en de golflengte van het maximum L(max) in meter (niet in nanometerer!). Golflengte wordt normaal met de griekse letter lambda genoteerd maar ik heb dus hier de hoofdletter L gebruikt.
Dus, hoe groter T, hoe kleiner L(max), want hun product moet constant blijven
Een hetere ster straalt maximaal bij kleinere golflengten en dit betekenen een blauwere kleur. De ster van 9000 straalt in het zichtbare licht voornamelijk in het blauw; de ster van 4000 vooral in het rood. Voor een ster waarbij het maximum van de straling bij 500 nanometer ( = 0.000 000 500) meter ligt, bekom je een temperatuur van 5580 K
Meer info: googel eens op "black body radiation"
Danku voor het interessante antwoord
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.