Hoe ontstaat een cel?

Wouter, 18 jaar
9 maart 2015

We weten ondertussen al dat eiwitten en RNA (of een andere kleiachtige zelf-replicerende molecule) belangrijk waren voor het ontstaan van de eerste cel, maar hoe wordt de eerste cel gevormd?
Hiermee bedoelen we: hoe is het plasmamembraan, de kern, en het cytoplasma gevormd. Wij stellen deze vraag rond het thema ontstaan van het leven.

Antwoord

Alle cellen zijn omringd door een lipide membraan van vetzuren. Vetzuren hebben door hun chemische structuur de neiging om samen te klitten in een waterige omgeving. Dit gebeut in de vorm van een vesikel: de hydrofobe staarten zullen aggregeren aan de binnenkant van het vesikel en de hydrofiele koppen zullen naar buiten gericht zijn naar de waterige omgeving. Men gelooft dat een simpelere vorm van vetzuren in de prehistorie net zo'n vesikels vormden, maar wel permeabel genoeg zodat onder andere nucleotiden binnen konden geraken in deze "protocellen". Van toen af aan kon de protocel zich verder ontwikkelen, maar men onderzoekt nog de verschillende stappen die effectief geleid hebben tot het ontstaan van de huidige cellen.

Bron: http://www.nature.com/nature/journal/v409/n6818/full/409387a0.html

Reacties op dit antwoord

  • 11/03/2015 - Wouter (vraagsteller)

    Echt bedankt, dit zet me al enkele stappen verder.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Dorien Van de Wouwer

Plantenbiotechnologie: celwanden en bio-ethanol

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw