Hoe kan ik koude genereren zonder warmte te maken?

Geert, 19 jaar
26 november 2014

Een ijskast, een airco toestel, een peltier element... Allemaal kunnen ze geen koude genereren zonder dat ze ook warmte afgeven.

Is er een manier om dit ook te kunnen zonder warmte te generenen?

Antwoord

Beste Geert,

In de voorbeelden die je geeft, wordt warmte van de ene naar de andere plaats gebracht. Als je een koud muntstuk op een warm muntstuk legt, zal de warmte naar het koude muntstuk vloeien, tot ze beide dezelfde temperatuur hebben. Een ijskast is in staat het omgekeerde te doen: de binnenkant van de ijskast nóg kouder maken, en de omgeving nóg warmer.

Warmte is thermische energie, maar er zijn vele soorten energie. Wat je eigenlijk vraagt, is 'hoe kan ik thermische energie omzetten in een andere vorm?'. Het kost bijvoorbeeld energie om suiker op te lossen. Wanneer je dus suiker in je koffie doet, koel je de koffie een beetje af, zonder dat er ergens anders warmte wordt vrijgegeven.

Een ander voorbeeld is verdamping: als je hand nat is en er is wind, voelt dat koud aan, omdat het water verdampt. Nochtans is de temperatuur van de wind, van het water en van de waterdamp hetzelfde! Er wordt dus warmte onttrokken aan je hand, en in ruil daarvoor wordt het vloeibaar water omgezet in waterdamp. Hetzelfde merk je als je (lang) met een bus deodorant spuit: de bus koelt af, omdat de vloeistof binnenin verdampt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw