Als een astronaut uitgerokken wordt wanneer hij de waarnemingshorizon van een zwart gat passeert, is dat dan niet in strijd met het equivalentiebeginsel?

Eric, 72 jaar
16 juli 2014

In het boek 'Het heelal' van Stephen Hawking wordt een astronaut uitgerokken als hij door waarnemingshorizon gaat van een zwart gat (blz. 113). Maar is het niet zo dat de astronaut de zwaartekracht niet voelt door het equivalentiebeginsel (iemand in vrije val is gewichtsloos)?

Antwoord

interessante vraag.

Ik denk dat zoals u stelt de astronaut zelfs helemaal niets merkt aan zichzelf.  De tijd gaat heel traag, en varieert zelfs over het lichaam van de astronaut.   Eigenlijk duurt het opslokken door het zwarte gat infinitesimaal kort vanuit het standpunt van de astronaut. Ofwel is het dan ook gedaan met hem, ofwel blijft zijn observatie doorlopen "aan de andere kant van de horizon".  Hoe we ons dat moeten voorstellen?  Komt hij er dan weer uit, na oneindige tijd voor een buitenwaarnemer, maar eindige tijd voor hemzelf? of in een parallel universum?  Of zit er "in het zwarte gat" een ander heelal?

 

Reacties op dit antwoord

  • 22/07/2014 - Eric (vraagsteller)

    Dank u voor uw antwoord. Het gaat hier wel om het standpunt van de astronaut.Ik ben akkoord met uw standpunt de astronaut voelt niets.Voor een buitenstaander ( buiten waarnemingshorizon)gaat zijn tijd oneindig traag voorbij en zal die buitenstaander hem nooit zien verdwijnen. Voor de astronaut gaat alles normaal en overschrijdt hij de waarnemingshorizon zonder iets te merken. Ik denk dus dat Hawking het fout beschrijft in zijn boek Het Heelal.Maar ja wie ben ik.

  • 22/07/2014 - Bart (wetenschapper)

    De buitenstaander zal de astronout wel zien verdwijnen, net zoals alles wat door het zwart gat wordt opgeslokt. Deze zekere tijd lijkt zeer kort voor de astronaut.

  • 24/08/2014 - Eric (vraagsteller)

    Een buitenstaander zal een astronaut nooit de waarnemingshorizon van een zwart gat zien overschrijden omdat hij de tijd van de astronaut steeds trager ziet lopen en op de waarnemingshorizon oneindig traag.Zie hiervoor 'Het heelal' van Steven Hawking vanaf blz 104 (tweeentwintigste druk 1998). Volgens equivalentiebeginsel van Einstein(zwaartekracht is equivalent met versnelling) is iedereen in vrije val gewichtsloos(Als ge van een toren springt met weegschaal aan je voeten wijst ze 0 aan(luchtweerstand verwaarlozen)).Dus als een astronaut de waarnemingshorizon passeert voelt hij niets hij is in vrije val.Nu zegt Hawking in zijn boek dat hij uitgerokken wordt(zie oorspronkelijke vraagstelling).Ik begrijp niet dat in een boek dat meer dan 10000000 maal verkocht is dit niet gecorrigeerd is. Ge zou kunnen zeggen dat voor een buitenstaander de astronaut niet in het zwarte gat kan verdwijnen en dat de astronaut voor zichzelf wel in het zwarte gat verdwijnt. Dit is een schijnbare paradox, die volgens mij kan opgelost worden door het feit dat astronaut en buitenstaander niet meer met elkaar kunnen communiceren.De natuur beschermt zichzelf tegen paradoxen door het feit dat radiogolven niet meer uit het zwarte gat kunnen.De astronaut n buitenstaander hebben alle twee gelijk.

  • 24/08/2014 - Bart (wetenschapper)

    "Een buitenstaander zal een astronaut nooit de waarnemingshorizon van een zwart gat zien overschrijden omdat hij de tijd van de astronaut steeds trager ziet lopen en op de waarnemingshorizon oneindig traag.Zie hiervoor 'Het heelal' van Steven Hawking vanaf blz 104 (tweeentwintigste druk 1998). " Nee dat is niet waar. hij zal de tijd van de astronaut (ahw zijn polshorloge) trager zien lopen, maar zijn snelheid zal wel hoog zijn. Hij zal binnen eindige tijd de waarnemingshorizon overschrijden, net zoals alle andere zaken die in een zwart gat verdwijnen (en dat doen ze toch, niet) doen. Onder ons. Hawkins is vooral bekend wegens zijn spierziekte. Niet om zijn talent om drukproven na te lezen.

  • 24/08/2014 - Eric (vraagsteller)

    Hawking wordt ook beschouwd als één van de grootste theoretisch natuurkundigen van de 20ste eeuw.Als hij zelf de drukproeven van zijn boek niet heeft gelezen denk ik toch dat het één van zijn bekwaamste medewerkers heeft gedaan.Het is Friedmann die de veldvergelijkingen van Einstein heeft opgelost,die eerst tot het resultaat van de tijd kwam. Bij de fout in het niet uitrekken van de astronaut in vrije val blijf ik.

  • 25/08/2014 - Bart (wetenschapper)

    tja :-))

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ingenieur Bart Dierickx

elektronica beeldopnemers cryogenica metafysische vragen lucht- en ruimtevaart en de meest onmogelijke zaken

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be