Wordt de klimaatopwarming naast CO2 ook niet veroorzaakt door kunstmatige verwarming?

Jan, 30 jaar
14 juli 2014

CO2 heeft een duidelijk verband met de opwarming van de aarde.
Echter, naast het feit dat er zo veel CO2 wordt uitgestoten, lijkt het me ook dat er nog nooit zo veel "verwarming" aanwezig is geweest op aarde: bijna al onze elektriciteit wordt opgewekt door middel van verbranding en/of een warmtereactie. Denk aan alle huizen overal ter wereld die nu een verwarming hebben en alle auto's die brandstof verbranden. Elk elektrisch apparaat produceert warmte, zelfs een koelkast produceert nettowarmte. Hebben deze "verwarmers" dan geen invloed op een wereldwijde opwarming?

Antwoord

Beste Jan,

Je slaat de nagel op de kop: CO2 houdt warmte van de zon beter vast, maar bovendien produceren we zelf ook meer warmte. Niet enkel door verwarming op zich, ook omdat er bij elke omzetting van energie, energie verloren gaat in de vorm van warmte. Zoals je zelf zegt: auto's, computers, lampen, zelfs frigo's produceren netto warmte.

Tot nu toe werd die bijdrage echter niet in detail meegenomen in klimaatmodellen. Wat kan immers de invloed zijn van ons energieverbruik, dat eigenlijk relatief klein is in vergelijking met de enorme hoeveelheid energie die de zon dagelijks op ons afstuurt?

Best groot, blijkt nu. Op globale schaal is de invloed van anthropogene (door de mens veroorzaakte) verwarming op klimaatverandering ongeveer 50 maal kleiner dan de totale invloed van alle menselijke activiteiten. Maar lokaal kan dit veel grotere invloed hebben. In de Verenigde Staten en West-Europa kan het 0.6 - 1° warmer worden door anthropogene verwarming. Dit zorgt ervoor dat de huidige klimaatmodellen niet altijd perfect de temperatuur in deze streken kunnen voorspellen. Het is dus goed mogelijk dat in de toekomst ook anthropogene verwarming in deze modellen wordt meegenomen.

We kunnen nog een stap verder gaan: zelfs indien we toegang zouden hebben tot enorme hoeveelheden energie, zonder CO2 uitstoot (bvb. via kernfusie), zullen we nog altijd warmte produceren bij alles dat we doen. Een Amerikaans professor fysica (zie de links) heeft berekend dat als onze economie blijft groeien zoals vandaag, de temperatuur van de aarde over 450 jaar 100 °C zou kunnen bereiken. Dit was natuurlijk maar een eenvoudige berekening, maar ze geeft wel aan dat anthropogene verwarming belangrijk zou kunnen worden in de toekomst.

Reacties op dit antwoord

  • 18/07/2014 - Jan (vraagsteller)

    Dank voor uw duidelijk en uitgebreid antwoord!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw