Hoe komt het dat er in het blanke ras zo'n groot verschil is tussen de individuen?

Viviane, 68 jaar
12 juli 2014

Blanke mensen hebben blond, bruine, rood of zwart haar; blauwe, groene, bruine,... ogen. Hoe komt dat?

Antwoord

Beste Viviane,

Over de genetica van het uitzicht van mensen is al heel veel geschreven, en het laatste woord is er nog zeker niet over gezegd. Spreken over een menselijk "ras" is wetenschappelijk gezien trouwens zeer moeilijk, en wordt tot op heden fel gecontesteerd.

Eenvoudigweg kunnen we stellen dat veel van de uiterlijke eigenschappen niet met elkaar in verband staan. Zo is de oogkleur door een ander gen (andere genen) bepaald dan de haarkleur, de lichaamslengte, grootte van de oren, gevoeligheid voor bepaalde ziektes, etc etc.

Vaak komen bepaalde eigenschappen samen voor (vb. donker haar, bruine ogen), en van daaruit lijkt het dat men verschillende klassen van menselijke verschijningsvormen kan maken. Echter, dat is in de loop der tijd zeker niet altijd zo geweest, en ook vandaag komen er meer en meer combinaties (vb. donker haar, blauwe ogen) voor. Dat heeft natuurlijk met de mondialisering van onze maatschappij te maken.

Met andere woorden: er komen bij de blanke (maar ook alle andere huidtypes) mens verschillende uiterlijke kenmerken voor omdat ze op genetisch niveau niet veel of niets met elkaar te maken hebben. De huidskleur is één van de vele duizenden kenmerken van een mens die allemaal vrij onafhankelijk kunnen gemengd worden.

Groeten,

Benjamien

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Benjamien Moeyaert

Biochemie, biofysica, spectroscopie, microscopie, neurowetenschappen, virologie, gentherapie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw