Hoeveel energie rest er nog bij ruwe olie?

Paul, 67 jaar
26 juni 2014

Bij het ontstaansproces van aardolie (plant > dierlijk > miljoenen jaren stockage in de aardbodem > raffinaderij) gaat waarschijnlijk veel verloren. Kent men de verhouding van de energie-inhoud tussen enerzijds de ruwe olie en anderzijds het equivalent van de oorspronkelijke zonne-energie bij de fotosynthese? (Moest bijvoorbeeld al die oorspronkelijke zonnestraling tijdens al die miljoenen jaren omgezet geweest zijn in elektriciteit.)

Antwoord

Beste Paul,

Dit werd inderdaad eens berekend, in 2003. Steenkool ontstaat voornamelijk uit plantenresten. De steenkool die vandaag in de grond te vinden is, bevat nog ongeveer 13% van de koolstof die er oorspronkelijk in het plantenmateriaal zat. Bij de omzetting biomassa => steenkool gaat dus bijna 90% verloren! Voor aardolie is de verhouding nog veel slechter. Aardolie wordt gevormd in de zeebodem uit fytoplankton. Na de omzetting fytoplankton => olie blijft slechts 0,05% van het oorspronkelijk materiaal over.

Als je dit weet, kan je berekenen hoeveel planten we dus eigenlijk 'opbranden' in de vorm van fossiele brandstoffen. De hoeveelheid fossiele brandstoffen die we in 1 jaar verbruiken, komt overeen met 420 jaar plantengroei! Als je dan weet dat die planten zonlicht omzetten met een efficiëntie van slechts ~1%, blijft er van de oorspronkelijke zonne-energie niet veel meer over.

Met zonnepanelen kunnen we zonlicht rechtstreeks omzetten in elektriciteit met een efficiëntie van ongeveer 20%. Afhankelijk van de soort brandstof en van hoe je het berekent, is dit 300 tot wel een miljoen maal efficiënter dan fossiele brandstoffen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. ir. Jan Rongé

Bio-ingenieur. Elektrokatalyse en hernieuwbare waterstofproductie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be