Als je informatie opzoekt over wifi krijg je altijd te lezen over 2,4 of 5 GHz. Maar wat zijn die frequentiebanden nu eigenlijk? Hoe komt het dat data zomaar kunnen verstuurd worden doorheen de lucht? Waarom GigaHertz en geen Megahertz of kilohertz?
Dag Carolien
Voor het draadloos overbrengen van informatie maakt men gebruik van elektromagnetische golven. Die hebben een aantal kenmerken zoals het feit dat ze geen medium nodig hebben om zich voort te planten - wat ze overigens rechtlijnig doen, terwijl hun snelheid zo goed als 300 000 km/s is. Het aantal trillingen per seconde is een van de kenmerken van zo'n golf. Als ze 1000 keer per seconde trillen spreken we van kiloHertz (kHz), een miljoen keer per seconde is goed voor een MegaHertz (MHz), en een miljard trillingen per seconde staat voor een GigaHertz (GHz). Door nu een of meerdere eigenschappen van zo'n golf te veranderen kan je daar informatie aan 'meegeven', een beetje vergelijkbaar met het meegeven van een brief aan een postbode.
Het verkeer van de elektromagnetische golven is een beetje geregeld. Als iedereen zo maar even zijn zin zou doen dan werkt het systeem niet meer, dan zouden de golven elkaar onderling kunnen storen. Daarom zijn er internationaal afspraken gemaakt. Het gebied bijvoorbeeld tussen 88 en 108 MHz wordt gebruikt voor FM-radiouitzendingen. GSM's werken op 0,9, 1,8 of 1,9 GHz. Voor wifi nu wordt zoals jij zegt 2,5 of 5 GHz gebruikt. Daarvoor zijn er verschillende redenen. Om te beginnen moeten er geen grote afstanden overbrugd worden, hoogstens enkele meters. En verder waren deze stukjes frequentieband nog 'vrij', nog niet in gebruik voor andere toepassingen. Ik hoop dat je vragen hiermee beantwoord zijn !
Met vriendelijke groeten
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
elektronica, telecommunicatie