Hoe komt het dat onze planeet op juist deze locatie in ons zonnestelsel gevormd is en bijvoorbeeld niet 10 miljoen kilometer verder?
Als ze 10 miljoen kilometer verder was gevormd, dan zou je kunnen gevraagd hebben 'waarom geen tien miljoen kilometer dichter?'
Elders op deze site wordt het algemene scenario van ontstaan van planeten uit de doeken gedaan. Dat omvat het idee dat aardse (vaste) planeten ontstaan binnen de sneeuwlijn van het zonnestelsel, de afstand van de Zon vanaf waar vele moleculen (zoals water, ammoniak,...) als ijs voorkomen eerder dan in gasvorm. Dicht bij de zon is het warmer, en gas wordt daar weggeblazen. In ons zonnestelsel is die ijslijn ongeveer vijf keer verder van de Zon als de baan van de Aarde.
In ons zonnestelsel zitten alle aardse planeten inderdaad binnen de sneeuwlijn. Maar ze zijn met zijn vieren, en er moet er nu eenmaal een de derde zijn. Maar waarom juist vier, en waarom juist op die afstanden, dat is in zekere zin toeval. Niet echt toeval in de zin dat het niet het gevolg van een oorzaak is, maar toeval in die mate dat het afhangt van de vrij willekeurige beginvoorwaarden van het systeem. Je vraag is een beetje als 'waarom heeft het gisteren hard geregend in het dorp naast het mijne, en hier niet?'
Om het nog moeilijker te maken. We hebben inmiddels - door de studie van andere planetenstelsels - geleerd dat na hun vorming planeten nog van plaats kunnen veranderen, door de interactie met de andere planeten en ook met de vele kleine brokstukken die nog in planetenstelsels rondzwerven. Opnieuw kunnen we de uitkomst van die processen enkel in statistische termen voorspellen, maar we stellen wel vast dat de effecten vrij drastisch kunnen zijn.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.