Zijn proteïneshakes schadelijk voor je organen?

Michaël, 19 jaar
5 maart 2014

Beste

Ik vroeg mij af of proteïneshakes schadelijk zijn voor je organen. Men zegt dat ze vooral schadelijk zijn voor je nieren en voor je lever. Klopt dit?

Een vriend van mij kreeg het advies van een sportdokter om proteïneshakes te nemen voor een betere spieropbouw. Diezelfde sportdokter zei dat het niet schadelijk is voor de nieren en dat proteïneshakes zelfs stimulerend werken voor het brein. Klopt dit?

https://xxlnutrition.com/be/nld/xxl-nutrition/perfect-whey-protein dit is de proteïneshake die hem werd aangeraden.

Zou het mijn spieropbouw verbeteren moest ik 1 keer in de week (op vrijdag) na mijn judotraining (van 2 uur) een proteïneshake te drinken, of haalt dat niet veel uit? Men zegt ook dat je er door kan afvallen. Klopt dit?

Dank bij voorbaat!

Mvg
Michaël

Antwoord

De eiwitbehoeft van een volwassen persoon is +/- 1 gram per dag en per kg lichaamsgewicht.

Wat wij meer binnenkrijgen wordt verbrand door het metabolisme omdat wij geen eiwitten in het lichaam kunnen opslaan.

Bij deze verbranding komt ammoniak vrij, een zeer giftige stof die onmiddellijk wordt omgezet in het veel minder gifige ureum. Deze laatste wordt door de nieren uitgescheiden.

Jonge gezonde personen kunnen een eiwitbelasting goed verdragen. Met het vorderen van de leeftijd daalt de nierfunctie. Dit wordt verergerd door suikerziekte en hypertensie, twee veel voorkomende aandoeningen. Bij dergelijke personen is eerder een eiwitbeperking  aangewezen.

Wat betreft spieropbouw en hersenfunctie: dit is twijfelachtig. Om spieren op te bouwen is een goed gedoseerde sportbeoefening veel effectiever. Wat betreft afvallen: eiwitten leveren evenveel calorieën als koolhydraten. Je kunt een maaltijd bestaande uit voornamelijk koolhydraten wel naar binnen werken. Een maaltijd die meer dan 24% eiwitten bevat is gewoon niet eetbaar vanwege de smaak. Vandaar dat je er minder van eet. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw