Beste,
Mijn schoonouders wonen redelijk op den buiten. Er staan redelijk wat huizen maar er zijn toch ook nog wat velden en groen rondom het huis.
Sinds een paar jaar loopt er een wilde kat rond hun huis die ze eten geven. Je kan ze aanraken, maar meer ook niet. Als je ze te lang aait krabt ze of bijt ze. Ondertussen heeft die al meerder kittens gehad waarvan er nu nog 4 rond het huis lopen. Op dit moment lopen er dus 5 wilde katten rond hun huis. Ze komen wel naar ons toe en je kan ze af en toe aanraken maar ze leven dus vooral (99% van de tijd) buiten.
Nu vroeg ik mij af of er de mogelijkheid zou bestaan dat deze katten besmet zouden kunnen zijn met het Rabiƫs virus?
Ze lopen continu buiten: op de velden, soms tussen de koeien,...
De katten krijgen ook eten van mijn schoonouders maar als ze dingen in het wild kunnen vangen/vinden (muizen, vogels, ratten, konijnen,...) eten ze dat ook op. Ik heb al gelezen dat het vooral door vossen verspreid wordt en omdat die katten voornamelijk buiten leven kunnen ze wel in contact komen met vossen dacht ik dan.
Ik stel deze vraag omdat ik sinds een halfjaar mama ben van een dochtertje dat ook bij mijn schoonouders thuis gaat en dus in aanraking kan komen met de katten (en dus gekrabt kan worden) als ze buiten speelt of als de katten per ongeluk binnen glippen.
Denkt u dat er een mogelijkheid is tot besmetting en dat ik voorzorgsmaatregelen zou moeten nemen?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Beste,
Hondsdolheid of rabiës kan in principe bij alle warmbloedige dieren voorkomen, maar vooral bij carnivoren en dus ook bij katten. Naast deze 'klassieke' hondsdolheid bestaat er ook een type dat bij vleermuizen kan voorkomen. Het gaat om verschillende virustypes, een beetje vergelijkbaar met de varianten van griep. Het vleermuistype werd bij ons (België) nog nooit vastgesteld.
De klassieke hondsdolheid werd in West-Europa vooral bij vossen vastgesteld. Door grootscheepse vaccinatiecampagnes (met entstof in lokazen) is deze hondsdolheid in West-Europa uitgeroeid geraakt in 2008. Voordien had België zich reeds in 2001 officieel rabiësvrij kunnen verklaren.
U hoeft zich dus geen zorgen te maken.
Mvg,
Koen Van Den Berge
onderzoek carnivoren - INBO
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.