Door de fles gewoon terug dicht te draaien of door op de fles te duwen tot er bijna geen lucht meer inzit?
Dag Staf
In bruiswater zit koolzuurgas (CO2) opgelost. De oplosbaarheid van gassen hangt af van de temperatuur en de druk.
Vaste stoffen lossen meestal beter op bij hogere temperatuur, voor gassen is dit omgekeerd. Als je een (volle) fles op kamertemperatuur opent zal er meer bruis uitkomen dan als je de fles uit de koelkast haalt.
Er bestaat een evenwicht tussen een gas opgelost in een vloeistof en datzelfde gas in de gasfase (meestal de lucht) boven de vloeistof. Door de druk te verhogen kan je het evenwicht verschuiven, je dwingt het gas als het ware naar de vloeistof. Hoe meer gasfase (lucht) boven de vloeistof aanwezig is, hoe meer gas uit de vloeistof zal komen om dat evenwicht in te stellen. We gaan er dan van uit dat er eerst geen (of weinig) CO2 in de lucht boven de vloeistof zit. Wil je niet dat het gas uit de vloeistof gaat kan je best zorgen dat er zo weinig mogelijk lucht in de fles zit. Je knijpt de lucht er dus best uit.
Met vriendelijke groeten
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
analytische chemie toxicologie bodemsanering