Kan ik een lijnvliegtuig aan de grond krijgen?

Stefaan, 51 jaar
17 januari 2014

Ik heb een beperkte kennis van het vliegen op zich door wat gespeeld te hebben met enkele flightsimulators op pc. Als de piloten overlijden tijdens de vlucht, is het dan mogelijk om met behulp van instructies via de radio, het lijnvliegtuig aan de grond te krijgen? Is er een kleine kans dat dit zou kunnen lukken of is het totaal onmogelijk en ben ik gedoemd te sterven?

Antwoord

Dag Stefaan,

Als privaat piloot heb ik me dat ook al afgevraagd. En, ook al heb ik een echte vlieglicentie (zij het voor eenmotorige propellervliegtuigjes), dan nog zou het voor mij geen sinecure zijn om een lijnvliegtuig aan de grond te krijgen. Via deze link (http://stoenworks.com/Is%20there%20a%20pilot%20on%20board.html) krijg je een idee van hoe het er zou kunnen aan toe gaan.

Wellicht is er een kans dat je, met instructies via de radio, de automatische piloot zo kan instellen dat het vliegtuig met 'auto-landing' zichzelf min of meer aan de grond zet. Maar daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden (geschikte auto-piloot, weersomstandigheden, landingsbaan uitgerust met ILS (instrument landing system), of beter nog: vliegtuig uitgerust met en luchthaven geschikt voor GPS precision approach and landing system, etc.).

Het vliegtuig manueel aan de grond zetten houdt m.i. een zeer groot risico in als je dat nooit geoefend hebt (zie Tom Waes in Tomtesteron die een B-737 probeert te landen na uren simulatortraining).

Het gebeurde enkele jaren geleden met een sportvliegtuigje. Piloot wordt ziek, onervaren passagier landt het toestel:
http://www.youtube.com/watch?v=Oep0gWvauXQ en http://www.youtube.com/watch?v=Z5eu3mHyI0w

Maar laat ons hopen dat zo'n situatie zich nooit voordoet. Er zitten niet voor niets twee piloten in de cockpit van een lijnvliegtuig.
Professionele lijnpiloten zijn nog altijd de beste garantie op een behouden vlucht!

Mvg,

R. Pype

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Roeland Pype

ICT en multimedia Grafische en digitale media Internetjournalistiek Luchtvaart en ruimtevaart

Arteveldehogeschool

http://www.arteveldehs.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw