Beste Ardenisa,
wanneer materialen, zoals bijvoorbeeld glas, warmer of kouder worden, gaan ze uitzetten of krimpen.
Denk bijvoorbeeld aan de deur die knelt in de winter, maar niet in de zomer. Een ander voorbeeld is wanneer je een bokaal niet open krijgt, je warm water op het deksel laat stromen. Hierdoor zet het deksel uit (het glas iets minder), en komt het losser te zitten.
Dit effect is van belang wanneer je vb 100 ml vloeistof nauwkeurig wil afmeten. Als het warmer is, is je maatcilinder iets groter en meet je dus iets meer dan 100 ml af. Daarom ijkt men glaswerk op ongeveer kamertemperatuur (20°C) en gebruik je het dus ook best bij die temperatuur.
Conclusie: omdat alleen op die temperatuur de volume-afmeting juist is.
Groeten,
Benjamien
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Biochemie, biofysica, spectroscopie, microscopie, neurowetenschappen, virologie, gentherapie