Kunnen dieren lachen?

Basil, 9 jaar
12 januari 2014

Ik denk dat dieren niet kunnen lachen? Of lachen ze misschien wel en zien wij dat niet?

Antwoord

Er zijn wel degelijk nog andere diersoorten die een gedrag vertonen dat lijkt op ons lachen. Maar, zoals je zelf aangeeft, herkennen we dat niet direct als "lachen". Biologen die het gedrag onderzoeken van chimpansee, bonobo, gorilla en orang-oetan, vinden duidelijk bewijs dat deze dieren een gedrag vertonen dat overeenkomt met het menselijke lachen. Het gemakkelijkste is dat aan te tonen bij baby's wanneer ze gekieteld worden, dan maken ze gezichtsuitdrukkingen die lijken op die van mensenbaby's. Het geluid dat ze maken, verschilt van dat van mensen, maar gedragsbiologen kunnen het wel degelijk herkennen als een vorm van lachen (ook bij volwassen dieren).

Een gelijkaardig gedrag is zelfs waargenomen bij tamme ratten wanneer deze gekieteld worden. Ze maken dan bepaalde geluiden die wij niet kunnen horen, maar die wel kunnen opgenomen worden met speciale apparaten.

Misschien zijn er nog meer dieren die kunnen lachen, maar dat is nog niet goed bestudeerd.

Reacties op dit antwoord

  • 21/01/2014 - Basil (vraagsteller)

    En kunnen ze ook wenen?

  • 22/01/2014 -  (wetenschapper)

    Wenen doen mensen wanneer ze een diepe emotie voelen, bvb. heel triest zijn, of juist heel hard moeten lachen. Dit soort wenen komt niet voor bij andere dieren. Huilen zoals een baby die honger heeft of een andere vorm van stress ondervindt, dat komt nog wel bij andere dieren voor. Onlangs kwam in het nieuws dat in een Chinese dierentuin een baby olifantje werd verstoten door zijn moeder, waarna het olifantje urenlang "huilde".

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw