Hallo Marius
melk is wit omdat er kleine deeltjes in rond zweven. Twee soorten deeltjes: vetdruppeltjes enerzijds; dit kan je zelf wel eens proberen thuis; een lepeltje mayonaise in water brengen en je zal zien dat het water melkachtig wordt na goed schudden.
Afgeroomde melk ziet ook wit natuurlijk...maar er zit bijna geen vet in. Dit komt omdat melk ook eiwitdeeltjes bevat. Eiwit is een belangrijke bouwsteen van je lichaam (je hebt je beenderen natuurlijk ook, maar al de rest dat je ziet en niet ziet (organen en zo) wordt opgebouwd uit eiwitten. Nu zit er in melk een eiwit waarvan kaas wordt gemaakt: de caseïnen (moeilijk woord), maar de caseïne eiwitten in de melk werken heel goed met elkaar samen en slaan de handen eigenlijk in elkaar: ze vormen kleine bolletjes (kleiner dan één duizendsten van een millimeter, dus niet met het blote oog zichtbaar, zelf niet onder een microscoop) en die zweven eigenlijk rond in de melk. We noemen ze micellen, casëine micellen. ik voeg een foto toe van een electronenmicroscoop en een schematische figuur van een doorgesneden micelle (bron: http://scienceandfooducla.files.wordpress.com/2013/02/caseinstructure.png)
je ziet dat de eiwitten daar ook calcium voor nodig hebben (vandaar dat het ook belangrijk is om veel melk te dringen zodat je flinke beenderen krijgt !).
Nu heb ik wel nog niet gezegd waarom die deeltjes dan de melk wit maken natuurlijk: wel ze verstrooien het licht. Dit wil eigenlijk zeggen dat als een lichtstraal tegen zo een deeltje botst dat het daar tegen terugkaatst. Hierdoor kunnen we natuurlijk niet door de melk zien, maar wordt ze troebel.
Hopelijk is mijn uitleg niet te moeilijk geweest,
Groetjes
Bruno De Meulenaer
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.