Hoe komt het dat bij het meten van temperaturen van lichtkleuren in het experiment van William Herschel rood warmer is dan blauw?

lieven, 29 jaar
11 december 2013

Wanneer we kijken naar vuur, planeten, ... is dit omgekeerd!

Antwoord

William Herschel "ontdekte" infrarood (IR = INFRA-rood, niet gewoon rood) door met een thermometer de temperatuur te meten naast het kleurenspectrum dat hij bekwam door zonlicht te laten invallen op een glazen prisma. Inderdaad, zoals het logo van IKHEBEENVRAAG.  Hij mat een temperatuurstijging voorbij de rode kant van het spectrum.  Ook in het zichtbare gedeelte van het spectrum mat hij een temperatuursstijging maar die was lager.  Voorbij het blauwe (violette) uiteinde (het ULTRA-violet, UV) mat hij niets.

Hoe komt dat?

-de stralingsenergie van de zon zit voornamelijk in het zichtbare licht, maar toch ook een groot deel in het infrarode licht.  Ook in het UV zit een beetje energie, maar dat wordt niet doorgelaten door het glas.

-het glas scheidt het zichtbare licht in kleuren, zodat deze energie breed uitgesmeerd wordt, en de thermometer telkens maar een deeltje meet.

-het glas (dat glas) scheidt het infrarood licht niet goed.  Al het infrarood kan zich concentreren op de thermometer, waardoor die een hogere temperatuur aanwijst.

Als je wil weten wat het spectrum van zonlicht is in detail: klik op de link.

 

Reacties op dit antwoord

  • 27/12/2013 - lieven (vraagsteller)

    Dag Bart. Het is me nog niet helemaal duidelijk. Ik heb even naar de link "het spectrum van de zon" gekeken en daar piek het groen-geel gedeelte hoger dan het blauwe en ook het rode gedeelte (binnen de atmosfeer). Geen constante stijgende lijn dus. Waarom mat Herschel wel een stijgende lijn (van blauw naar rood)? Geeft het breken van licht door een prisma dan een volledig vertekend beeld? Zo ja, hoe? Je zegt dat het glas het infrorood niet goed scheidt. Wil dat dan zeggen dat het glas bv groen ook minder goed scheidt dan blauw? Alvast bedankt! Lieven

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be