Is er een verschil tussen de typische hoeden die in Belgisch Congo door mannen en vrouwen werden gedragen?

Hugo, 52 jaar
10 december 2013

Er zou een verschil zijn tussen het model voor vrouwen of dat voor de mannen. Het mannelijk model zou bovenaan een soort knoop hebben. Was dat gewoon ter versiering of had dit echt een doel?

Antwoord

Eigenlijk niet, nee. Mannen-, vrouwen- en kindermodellen van de burgerlijke tropenhelm verschilden voornamelijk van formaat. Donkere kleuren werden zelden door burgers gedragen, die waren meestal wit of beige. Tropenhelmen bestonden in een aantal varianten, zoals het Franse model (ronder, met een brede rand), het Afrikaanse (met een kleinere rand) en een Engels Wollesley model (met een neergeklapte dunne rand die voor- en achteraan eindigt op een punt). De brede knop bovenaan diende om te ventileren. De 'helmen' waren lichtgewichten, gemaakt uit kurk of plantenvezel, en overtrokken met katoen. Wie dat wilde, kon de helm in water onderdompelen, en hem dan opzetten; het verdampende water zorgde voor afkoeling.

Dergelijke isolerende hoeden ontstonden eerst in Zuid-Oost-Azië aan het begin van de 19de eeuw, en waaiden snel over naar andere tropische gebieden. Hun vorm was geïnspireerd door de Duitse punthelmen, en inspireerde op haar beurt de typische 'Home Service' helmen van de Britse bobbies en van politiehelmen in o.a. Monaco en Italië. Vanaf de jaren 1950 nam het gebruik sterk af door de opkomst van panamahoeden en door de afname van de gewoonte om buitenshuis hoofddeksels te dragen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw