Waarom stapelt H2 zich niet op tegen het plafond, bij een loodaccu in sterklading, maar is er homogene concentratie in het lokaal?

robert, 57 jaar
27 november 2013

Tijdens de oplaadprocedure van een loodaccu ontstaat H2. De verwachting is dat deze H2 (licht gas) zich opstapelt tegen het plafond. Metingen tonen aan dat dit niet het geval is. De H2 verspreidt zich homogeen over het beschikbare volume, de H2 concentraties op 1m hoogte vanaf de vloer, zijn dezelfde als gemeten op 3m hoogte (tegen het plafond). Deze vaststellingen dwingen tot herevaluatie van de tav H2 te nemen maatregelen (defence in depth, meetinstrumentatie,....).
Ten gronde: dit resultaat, afwijkend van de verwachtingen, beantwoordt aan welke fysische wetmatigheid, die ons ontgaat? Alleszins: onverwacht voor exploitant en studiebureel... En via zoekmachines niet evident om hier een verklaring voor te vinden.

Antwoord

Dag Robert,

Het idee dat H2 zich opstapelt aan het plafond omwille van zijn lagere dichtheid, gaat natuurlijk uit van een ideale situatie waar bij er enkel diffusie is als transportmiddel van gassen. In de realiteit is dat extreem onwaarschijnlijk: convectie is veel belangrijker, en zal de verschillende gassen zeer efficiënt gaan mengen.

 

Reacties op dit antwoord

  • 30/11/2013 - robert (vraagsteller)

    Geachte Doctor, Dit antwoord volstaat, maar ik kon het niet nalaten om Uvia de keuzemenu hiervoor te bedanken. Deze info is mee richtinggevend voor het al dan niet uitvoeren van een investering van 1 M€, en zal zo zeker mee onze defence in depth maatregelen bepalen. En voor wat de fysica betreft: het begrip 'diffuus karakter konden we wel plaatsen, maar geen rekening gehouden met het feit dat convectie inderdaad (licht gas) zo belangrijk kon zijn. Het lokaalvolume kan wel als 'stabiel' worden ondersteld, maar natuurlijk zijn over 4m hoogt wél degelijk temperatuursgradienten waar te nemen. Voldoende voor homogeïnisatie van H2... Nogmaals bedankt.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be