Waar kan ik meer info vinden over collaborateurs in WO2 te Antwerpen?

sabine, 58 jaar
11 november 2013

Beste,

Mijn grootvader heet LEON LEMAIRE & is geboren in De Pinte op 31/01/1896, gestorven op 19/01/1972 in Brasschaat. Hij werkte in de oorlog bij de Spoorwegen in het Centraal Station van Antwerpen als onderstationschef.
Hij is zijn job kwijtgeraakt omdat hij opgepakt is wegens collaboratie. Reden zou zijn dat hij een vergadering heeft bijgewoond van de extreemrechtse VNV. Hij heeft in 1943 of '44 vastgezeten in voorhechtenis en na de bevrijding kwam hij vrij zonder dat hij nog een straf moest uitzitten.
Zou u mij kunnen helpen zoeken naar wat hij echt heeft gedaan in de oorlog? Het heeft mijn grootvader voor de rest van zijn leven zwaar getekend en zijn gezin moest zien rond te komen (drie kinderen). Bestaan er archieven bij de spoorwegen waar ik zijn naam zou kunnen terugvinden? Alvast bedankt !

Antwoord

De collaboratie- en repressiedossiers worden bewaard door het Militair Gerechtshof (in de Michottegevangenis in Leuven en in het Justitiepaleis in Brussel) en in het CEGESOMA (Studiecentrum Oorlog en Maatschappij) vlakbij het station Brussel-Zuid. Het is best om eerst op die laatste plaats aan te kloppen - daar vindt u ook de onderzoekers die zich bezighouden met collaboratie en repressie, die met gemak kunnen zeggen waar het dossier zich bevindt en hoe het raadpleegbaar is.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw