Hoe kan ik een ontredderde spin helpen te overleven?

Lieve, 54 jaar
25 oktober 2013

Sinds een maand zit er een kruisspin op ons terras. Ze heeft haar web gemaakt tussen een 'klok', de muur en enkele plantjes (zie foto, zijzelf zit in de klok). Ik zag haar zelden een prooi vangen dus ving ik vliegjes en zette die met 'n pincetje in haar web als ze er in zat en ze ze onmiddellijk kon overnemen en inwikkelen want anders konden ze zich meestal toch bevrijden. Het heeft de laatste tijd flink gewaaid en elke keer was haar web stuk en elke nacht maakte ze een nieuw. Sinds enkele dagen zit ze overdag niet meer in haar web en blijft in de klok, 's avonds komt ze er uit.
Maar nu blijft ze zoveel in haar klokje en herstelt haar web niet meer (alleen enkele lange draden hangen er nog) dus kan ik ze ook geen eten meer geven vermits er geen plek is om het 'in te plakken'. Misschien dat een dood vliegje nog blijft plakken aan 'n klein stukje web dat over is maar eten spinnen wel dode prooien? Ik maak me erg ongerust (ik heb er een band mee gekregen ondertussen) dat ze aan het verhongeren is. Kan ik iets doen voor haar? Alvast bedankt !

Antwoord

Dag Lieve,

 

Ik vrees dat je tevergeefs probeert het leven van 'je kruisspin' te rekken. Kruisspinnen hebben een levenscyclus van één jaar. Zowat in mei komen de kleine spinnetjes uit het ei. Tegen augustus zijn de spinnen volwassen en gaan ze zich voortplanten. Nadat ze eitjes hebben afgelegd sterven de wijfjes. De mannetjes hebben er enkele weken voordien al de brui aangegeven nadat ze hadden gecopuleerd. Kruisspinnen komen de winter door in het ei-stadium. Het is dus volledig normaal dat het wijfje in de klok haar laatste dagen doormaakt.

Beste groeten,

Rudy

Reacties op dit antwoord

  • 28/10/2013 - Lieve (vraagsteller)

    Hartelijk bedankt ! Nu kan ik haar met een geruster hartje laten vertrekken. Ik zal haar missen maar ben dankbaar voor de maand dat ze bij ons was. Ik heb ook geleerd respect op te brengen voor het leven van een spinnetje ! Vriendelijke groetjes, Lieve

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr Rudy Jocqué

Arachnologie Zoölogie Biodiversiteit

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Leuvensesteenweg 13 3080Tervuren
http://www.africamuseum.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be