Kan een ijstijd (t.g.v. een caldera-uitbarsting) worden voorkomen door de klimaatopwarming?

Andries, 59 jaar
5 oktober 2013

Een grote caldera-uitbarsting zou waarschijnlijk zorgen voor een ijstijd ten gevolge van de aanwezigheid van duizenden kubieke kilometers vulkaanstof in de atmosfeer. Wanneer nu de klimaatopwarming zou doorgaan en als gevolg de ijskappen afsmelten, ook weer gevolgd door verhoogde regenval en tropische stormen, zou dit dan kunnen zorgen voor een versnelde vermindering van de hoeveelheid vulkaanstof in de atmosfeer en zodoende een ijstijd voorkomen?
Is hier reeds onderzoek naar gedaan en/of bestaan daar al prognoses voor?

Antwoord

Het nieuwe wetenschappelijke verslag van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) antwoordt op deze vraag in hoofdstuk 8: « natural forcing ».

Vulkanen en de zon alleen kunnen de huidige verwarming niet verklaren. Zoals u in uw vraag meegeeft, zouden beide leiden tot afkoeling. In feite zitten we laatste honderd miljoen jaren in een reeks ijstijden met “interglaciaire” warme tijdperken tussen. We zouden nu aan het einde van één van die tijdperken zijn en normaalgezien zeer traag naar een kouder klimaat terugkeren.

De globale opwarming die we nu beleven is een uniek fenomeen dat nooit zo snel plaatsvond en, zoals u zegt, vermijden we misschien een ijsperk voor het volgende millenium.

De laatste twee eeuwen, hadden we drie grote vulkaanuitbarstingen:

  • Tambora in 1815
  • Krakatoa in 1883
  • Pinatubo in 1992

Enkel Tambora leidde tot een jaar zonder zomer. Een nog grotere uitbarsting (bijvoorbeeld in heel Kenya) of een botsing met een asteroïde zou veel erger zijn, maar waarschijnlijk dan weer niet op een schaal van honderd jaar.

De grootste mogelijkheid is jammer genoeg een "kernwinter" veroorzaakt door een kleine kernoorlog. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat slechts 35 tot 40 kernwapens nodig zijn om het klimaat voor een paar jaar te beïnvloeden. Zo lang potentiele conflicten bestaan is dit mogelijk. 

Reacties op dit antwoord

  • 10/10/2013 - Andries (vraagsteller)

    Het antwoord van dr Muller heeft me niet echt iets opgeleverd wat ik nog niet wist. Ik vroeg specifiek naar de invloed van meer neerslag (door opwarming oceanen) op een immense aslaag in de atmosfeer (zoals verwacht bij uitbarsting Yellowstone caldera): zou een weerbeeld met beduidend meer regenperiodes dan we nu kennen een positieve invloed hebben op zo'n aslaag? Met andere woorden: zou zo'n aslaag dan minder lang in de atmosfeer blijven hangen?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Christian Muller

Aarde- en ruimtewetenschappen

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie
Ringlaan 3 1180 Brussel
http://www.aeronomie.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw