Wij hebben accumulatieverwarming en ons huis (25 j) is heel goed geïsoleerd (jaarverbruik = +/- 3500 Kw -Living (2x4 Kw)+ keuken (3 Kw)). Accumulatieverwarming is onpraktisch in de tussenseizoenen dus we willen die vervangen. Ik heb twee alternatieven gevonden : a) van de firma LHZ (www.lhz.be) = Duits product - warmte opgeslagen in het Magmatic-element en b)Aterno (www.aterno.be : Frans product ) - warmte opgeslagen in Kalithstenen. De laatste firma geeft levenslange garantie, maar kost het dubbelle van LHZ. Er ligt geen aardgas in mijn buurt. In beide gevallen moet men ong. 1/3 opwarmen en geven de elementen 2/3 warmte af. Wat is de beste oplossing? Deze systemen werken dan op dubbeltarief i.p.v. zuivere nacht. Mvg en dank bij voorbaat voor het antwoord
Beste Roger,
Uit energetisch standpunt zijn al deze opties min of meer gelijkwaardig: Ze gebruiken allen elektrische energie om je huis op te warmen. De "efficientie" is voor alledrie dan ook 100%, d.w.z. alle elektrische energie wordt omgezet in warmte, niet meer, niet minder. De accumulatieverwarming zal wel goedkoper zijn door het nachttarrief. Welke 'stenen' of 'elementen' gebruikt worden om warmte op te slaan maakt eigenlijk niet uit: een blok beton is quasi even efficient en waarschijnlijk goedkoper. In je accumulatieverwarming zitten trouwens ook een dergelijk element dat voor warmteopslag zorgt.
Daarom zie ik uit technisch oogpunt geen grote verschillen tussen je verschillende opties. Je kan trouwens ook je huidige accumulatieverwarming gewoon op dubbeltarief laten werken (dus niet opwarmen 's nachts): dan maak je warmte wanneer je het nodig hebt.
Een alternatief dat wel energiezuiniger is zijn warmtepompen: deze verbruiken 1 eenheid elektrische energie, maar geven typisch tussen 3 en 5 eenheden warmte af. De installatie hiervan is uiteraard wel moeilijker in een bestaande woning.
Merk op dat ik met het bovenstaande geen standpunt inneem over de bouwkwaliteit en de esthetiek van de drie opties. Ik kan me inbeelden dat je een slanke radiator wel mooier vindt dan een accumulatie-blok. Maar uit energetisch standpunt zijn ze allen even efficient...
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Nanoelectronica, microelectronica, schaling van transistoren, halfgeleiders