Welk voorwerp is dit?

Petro , 44 jaar
13 september 2013

Beste meneer / mevrouw,

Het voorwerp op de foto heb ik gevonden in een berg met zand (kleigrond)

Het voorwerp is van ijzer en is ongeveer 30 centimeter lang en heeft ongeveer in het midden een gesmede huls die taps toeloopt. Het gedeelte met de gaatjes is enigszins hol. Het gedeelte van de huls en het gedeelte met de gaatjes lijken bedoeld om er een houten steel in te plaatsen. Door de gaatjes zouden, bijvoorbeeld spijkers gedreven kunnen zijn om de houten steel nog vaster te maken aan het ijzeren voorwerp.

Ik dank u bij voorbaat hartelijk voor uw moeite!

Met vriendelijke groet

Petro van Wetten

Antwoord

Beste Petro,

het is meer dan waarschijnlijk een landbouwwerktuig. Het zit dicht in de buurt van een zgn. 'bietenrooispade' of 'steker'.

Het wijkt enigzins af van de gekende voorbeelden, dat wel, maar de functionaliteit lijkt me daar in de buurt te zitten, met andere woorden land- en tuinbouw. Het kan ev. nog een steekwapen geweest zijn, maar die worden over het algemeen niet op die manier op houten stelen bevestigd (komt nogal snel los te zitten). Op de website van het Museum van Oude Technieken, kan je enkele voorbeelden vinden: http://www.mot.be/w/1/index.php/IDDOCNl.00000185.

Vraagje, zat er ev. aardewerk in die kuil?

vriendelijke groet, Dries Tys

Reacties op dit antwoord

  • 17/09/2013 - Petro  (vraagsteller)

    Beste Professor Dr. Dries Tys, Allereerst ontzettend bedankt voor uw reactie! Om op uw vraag terug te komen of er aardewerk in de kuil zat. Er zaten wel wat scherfjes aardewerk in de kuil. Veelal gebakken roodkleurig aardewerk. Uw conclusie dat het een bietenrooispade of steker kan zijn zou heel goed kunnen. De vindplaats is Zevenbergen, een dorp in West-Brabant (Nederland) in dat gebied was , en is nog wel een beetje, landbouw een grote bron van inkomsten. Het is een gebied van zware kleigrond en in het verleden werden er met name bieten, meekrap en vlas geteeld. Een bietenrooispade ligt dan wel erg voor de hand. Kunt u een uitspraak doen over de leeftijd van het voorwerp? Ik hoor graag van u en dank u nogmaals hartelijk voor uw reactie! Vriendelijke groet Petro van Wetten (P.s Complimenten voor de site, geweldig initiatief en prettig dat ook wij als nederlanders van uw kennis gebruik mogen maken)

  • 17/09/2013 -  (wetenschapper)

    Beste Petro, dank voor je leuke reactie, en het is met plezier gedaan. Het is erg leuk en gezond voor ons om deze vorm van wetenschapscommunicatie te voeren omwille van het rechtstreekse contact :) Ik vroeg idd naar eventueel aardewerk ivm een mogelijke datering van de context. uit wat je me beschrijft, lijkt het me om een typische 16de- tot 19de-eeuwse context te gaan (in die periode domineert het roodgeglazuurd regionale aardewerk, dat in Brabant trouwens dikwijls uit Bergen-op-Zoom afkomstig is. Ik denk dat dit wel kan overeenstemmen met de aard van het object (bietenteelt situeert zich na 1600 en vooral in de 18de en 19de eeuw) en de bewaringsgraad van het metaal (er is weinig corrosie, klopt dat?). Ik ga eerder voor een 17de- of 18de-eeuwse datering dan een 19de-eeuwse, omdat het object iets eenvoudiger lijkt dan de meest recente voorbeelden op de site van het MOT. Die site is overigens inderdaad erg handig! vriendelijke groet, Dries Tys

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be