Waarom wordt zwarte thee minder donker en bitter als je citroensap toevoegt?

An, 32 jaar
13 augustus 2013

Als je water kookt en een zakje zwarte thee toevoegt, wordt de thee na een tijdje bitter en heel donker van kleur. Als ik citroensap toevoeg, wordt de thee niet bitter en is hij minder donker. Wat is juist het effect van het citroensap op de thee? Absorbeert het sap bv. iets dat in thee zit?

Antwoord

Theeblaadjes ondergaan na het plukken een oxidatie. Om deze oxidatie te versnellen worden de blaadjes soms gekneusd of verhit. Afhankelijk van het proces krijg je witte, groene of zwarte thee, allemaal afkomstig van dezelfde soort blaadjes van de theestruik (Camellia sinensis). Door oxidatie worden de blaadjes donker van kleur (vergelijk met een gesneden appel die je laat liggen). Oxidatie is eigenlijk een afbraakproces dat we meestal niet wensen (gesneden appel, roestende fiets), maar bij thee wensen we dit wel omdat het ook smaakverandering te weeg brengt. Bij het drogen van de blaadjes wordt het oxidatieproces stilgelegd en bij het zetten van thee, terug op gang gebracht. Oxidatie kan je vertragen of stilleggen door het gebruik van antioxidanten. De antioxidanten uit het citroensap zorgen er dus voor dat het oxidatieproces stopt en de thee minder bitter en donker wordt. Als je citroensap over een gesneden appel, wortel of banaan sprenkelt, zal die ook niet zo snel bruin worden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be