Hoe gebeurt het wegschrijven van gegevens op een SD-kaart, een USB-stick of een smartphone?

Constant, 61 jaar
25 juli 2013

Op een harde schijf van een computer worden gegevens gelezen en weggeschreven door middel van lees- en schrijfkoppen. Hoe gebeurt het wegschrijven op een SD-kaart, een USB-stick of een smartphone? Werkt dit zoals een SSD (solid state drive)?

Antwoord

Beste Constant,

Het antwoord is kortweg: ja.

Al die media zijn gebaseerd op elektronische opslag van de gegevens, meestal in de zogenaamde FLASH-technologie omwille van de hoge gegevensdensiteit. De bits (tegenwoordig zelfs meer dan 1 in een cel) worden niet-vluchtig opgeslagen als ladingspakketjes die de drempelspanning van een MOSFET-transistor verschuiven (met meerdere te onderscheiden niveaus voor meerdere bits).

De meeste toepassingen bevatten naast een niet-vluchtig geheugen gedeelte ook nog een sneller schakelbaar vluchtig geheugen gedeelte, maar van zodra het toestel in lage verbruiksmodus wordt gezet, moet alle te bewaren informatie eerst in het FLASH-gedeelte worden opgeslagen.

Er gebeurt volop onderzoek op diverse alternatieve technologiëen om nog hogere densiteiten te bereiken. Een van de kanshebbers is RRAM. De bits worden dan gecodeerd als het weerstandsniveau van een (filamentair) lekpad in de poortisolator van een transistor. Voor de gebruiker maakt dit weinig verschil: het blijft een nanotechnologische elektronische schakeling.

Philippe J. Roussel
Reliability Research Engineer
imec

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw