Ik kan niet tegen glutamaat. Dit kan toegevoegd worden als smaakversterker, maar in sommige groente zit het er al in van nature. Dit is bij tomaat, broccoli en champignons zo. Nu is mijn vraag of dit in wortel en paprika ook zo is?
Geachte Mevrouw
Glutamaat is het zout van glutaminezuur. Dit is een aminozuur en is feitelijk het meest voorkomende aminozuur dat we kennen. Het komt dus in vrij belangrijke concentraties voor in alle voedingsmiddelen (als ze tenminste eiwitten of aminozuren bevatten).
Glutaminezuur kan ingebouwd zitten in een eiwit of vrij voorkomen. In groenten, fruit en producten op basis van gehydrolyseerd eiwit (waarbij de aminozuren vrijgesteld zijn, vb. vis- en sojasaus) komt dus nogal wat vrij glutaminezuur of het zout glutamaat voor.
De overgevoeligheid voor glutamaat wordt in verband gebracht met het fameuze Chinese Restaurant syndrome, maar is tot heden niet ondubbelzinnig hard gemaakt. De feitelijke vaststelling dat glutamaat het meest abundante aminozuur is dat voorkomt in onze voeding doet toch enige vragen stellen bij berichten over overgevoeligheid ten opzichte van deze component en doet eerder vermoeden dat andere, wellicht niet geïdentificeerde componenten, verantwoordelijk worden gesteld.
Wortel en paprika zullen dus zeker ook glutaminezuur of glutamaat bevatten.
In de voedingsmiddelentabel van de USDA vind ik volgende gehaltes in paprika (sweet pepper): 0,2 g/100g en in tomaat 0,4g/100g. Dit is het dubbele, maar zijn al bij al relatief lage concentraties natuurlijk.
Ik zou me persoonlijk niet veel zorgen maken in het consumeren van al deze groenten.
Vriendelijke groeten
Bruno De Meulenaer
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.