Waarom is Alexandre Galopin vermoord?

Jasper, 18 jaar
3 juni 2013

Op Wikipedia lees ik dat Alexandre Galopin in zijn woning vermoord werd door leden van De Vlag in 1944, in opdracht van Robert Verbelen. Wat was de exacte reden hiervoor?

Antwoord

Robert Verbelen was niet zomaar opdrachtgever, hij was ook aanwezig bij de aanslag. Al sinds 1942 leidde hij een semi-clandestien doodseskader tegen het verzet. Van bij de start beperkte die 'groep Verbelen' zich niet tot verdachten van verzetsdaden (vooral aanslagen op collaborateurs), maar werden er vergeldingen gericht op omstaanders en op prominenten. Hoe bekender de slachtoffers, hoe meer 'tegenterreur' de groep kon zaaien. Eind 1942 stelde Verbelen daarom samen met de SD (de Sicherheitsdienst, de inlichtingendienst) lijsten op van prominente bedrijfsleiders, politici, magistraten en intellectuelen, die hun landgenoten impliciet tot vaderlandsliefde konden inspireren. Een ex-burgemeester (George Prêtre), een gepensioneerde generaal (Emile Lartigue)... Ze werden op straat of in hun deuropening neergekogeld, zonder waarschuwing.

Dat was dan ook de motivatie voor de moord op Galopin. Alexandre Galopin trachtte als bestuurder van de Generale Maatschappij om de Belgische industrie overeind te houden in oorlogstijd, onder andere door te blijven leveren aan Duitsland. Of hij daarnaast ook het verzet steunde, is nooit duidelijk geworden - wellicht is hij enkel als de meest zichtbare figuur uit de Belgische economische wereld vermoord.

Het doodseskader opereerde tot dan onder de vleugels van DeVlag, met de steun van de SS. Kort na de aanslag werd Verbelen gefeliciteerd door Richard Jungclaus van de SS, mede namens Himmler, maar daarna op het matje geroepen door de militaire gouverneur van België, Alexander von Falkenhausen, die zo'n soort terreur tegen de oorlogseconomie niet kon hebben. In mei 1944 werd de groep van zo'n 60 mannen als 'Veiligheidskorps' onder de bescherming van de SS geplaatst, en verhoogde de intensiteit van de aanslagen, met als triest hoogtepunt de razzia's in Meensel-Kiezegem in augustus 1944. Vanaf september vluchtte de groep met de Duitse bezetter mee uit het land.

De Groep Verbelen was niet alleen. Jungclaus richtte in Limburg de Zwarte Brigade op, samengesteld uit VNV-leden, en in Wallonië had Rex de 'Formation B' die op een gelijkaardige manier terreur probeerde te zaaien.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be