In het antwoord op deze vraag stond er niet in hoeveel het waard is in euro. Zou u mij kunnen helpen? vraag 21392
Het is een bijzonder moeilijke vraag.
Zoals gezegd, kon de waarde van Romeinse munten zeker tot het begin van onze jaartelling nogal veranderen - voor eenzelfde sestertie kocht je het ene jaar minder dan het andere jaar. Of net meer. Opmerkelijk is dat het de drie eeuwen erna ongeveer gelijk bleef: een klein stukje metaal, vijf grote broden, of een werkman voor enkele uren.
Tweede probleem is uiteraard dat er geen euros waren, en dat ook de euro fluctueert in waarde. Ik vind het heel vreemd om de kostprijs van de bouw van het Atomium (1958) in euro uit te drukken, alsof dat geld pas op het moment van de vervanging van de munten (2001) zou betaald zijn.
Een truc zou zijn om meer universele waarden als tussenmunt te gebruiken: een dagloon van een arbeider, een brood, een varken. De problemen daarbij zijn dat de relatieve waarde van die zaken ook veranderde: wij geven relatief veel minder geld uit aan voedingsproducten dan Romeinen (en meer aan kledij, woning, mobiliteit....), betalen relatief veel hogere daglonen (een metser vandaag draagt immers veel van zijn of haar loon af, bij Romeinen haast niet), de economie veranderde enorm (industrialisering van veeteelt maakt dat varkens vandaag veel goedkoper zijn dan in tijden van meer ambachtelijke landbouw) en de inkomensongelijkheid in de Romeinse tijd veel groter was dan nu.
Een sestertie kan dus het equivalent geweest zijn van alles tussen 5 en 50 euro vandaag.
Er is trouwens ook een waarde voor verzamelaars. Die is uiteraard afhankelijk van de zeldzaamheid van de uitgifte en de toestand, met extremen van 15 tot 1.000.000 euro. Ze zijn doorgaans erg gegeerd omdat hun grotere formaat meer afbeeldingen en tekst toeliet - hetgeen ze interessant maakt.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.