Hoe blijft elektriciteit in een batterij?

Jana , 12 jaar
3 juni 2008

Antwoord

Beste Jana,

De elektriciteit die je uit een batterij verkrijgt is in deze batterij aanwezig onder chemische vorm. Zoals je waarschijnlijk weet kan je aan een batterij aan de buitenkant een + en een – pool waarnemen. Eenvoudig gezien zijn beide polen verbonden met een apart reservoir met daarin een aantal chemische producten.  De samenstelling in beide reservoirs is verschillend. Dit is bewust zo gekozen, zodat in het ene reservoir reacties kunnen optreden die elektronen maken, terwijl er in het andere reservoir reacties zullen plaatsvinden die elektronen weer doen verdwijnen. Door deze verschillende samenstelling heerst er ook een spanningsverschil tussen beide reservoirs, dus beide polen van de batterij (vb 1,5 V, 9 V of 12V).

Wanneer de batterij niet aangesloten is (bijvoorbeeld omdat ze niet in een toestel zit), zal er geen elektriciteit gemaakt worden door de batterij, en zullen de stoffen ongereageerd in de batterij blijven. Bij het aansluiten van een toestel kunnen de elektronen van de ene pool naar de andere lopen doorheen het toestel, zodat dit de nodige stroom ontvangt om te kunnen functioneren. In beide reservoirs reageren op dat moment de chemische stoffen en worden andere reactieproducten gevormd. De batterij kan stroom leveren zolang er nog een hoeveelheid van de originele chemische stoffen in de batterij aanwezig is. Door het toestel uit te schakelen of de batterijen eruit te nemen stopt de stroom met lopen en blijven de nog niet gereageerde stoffen in de batterij, klaar om een volgende keer wanneer het toestel aangeschakeld wordt, weer beginnen te reageren en stroom te leveren.

Samengevat blijft de stroom in een batterij onder de vorm van enkele chemische stoffen.  Zolang deze niet allemaal omgezet zijn in de minder reactieve reactieproducten (wanneer ze in de verpakking zitten of in een toestel dat uit staat) kan de batterij, wanneer gevraagd, stroom blijven leveren.

Opmerkingen:

  • Bij een oplaadbare batterij kunnen, wanneer deze leeg is, de eerder gevormde reactieproducten via het opleggen van een stroom weer omgezet worden in wel reactieve chemische producten: het herladen.  Naderhand kan de batterij weer gebruikt worden.
     
  • Een batterij heeft geen eindeloze houdbaarheid. Wanneer ze niet gebruikt wordt reageren de chemische producten wel tot minder reactieve andere stoffen, maar dit gebeurt heel erg traag, zodat we het meestal zelfs niet merken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be