Hoe doe je dat dan het best? Ik zet ze op het vuur tot ze koken. Dan giet ik dat water af en laat ik ze in vers water opnieuw koken tot ze gaar zijn.
Tot hoe lang zijn 'nieuwe' aardappelen 'nieuw'? Hoe lang moet je dat dubbel koken volhouden?
Aardappelen behoort tot de plantenfamilie van de nachtschade. Deze groep planten staat erom bekend dat ze een aantal toxische stoffen bevat en in het geval van aardappelen betreft dit solanine. Dit is een vrij krachtig neurotoxine dat het doorgeven van zenuwprikkels in ons lichaam verstoort. Eigenlijk is het een natuurlijke beschermstof tegen insectenvraat.
Jonge aardappelen bevatten meer solanine dan aardappelen die voor langere tijd bewaard worden. Door ze te koken verwijder je een deel van het solanine uit de aardappel omdat dit wateroplosbaar is. Natuurlijk bereik je ergens een evenwicht tussen de concentratie in het water en de aardappel en eens dit evenwicht bereikt, neemt de concentratie in de aardappel niet meer af. Door het water te verversen, vergroot je dus de extractiecapaciteit.
Dit is vooral belangrijk bij zeer jonge kinderen of baby's omdat de toxiciteit van een stof niet enkel afhangt van de stof, maar ook van de dosis, of de hoeveelheid die je opneemt per kilogram lichaamsgewicht. Baby's eten relatief veel per kilogram lichaamsgewicht, vandaar...
Voor volwassenen is dit geen probleem.
Wel belangrijk is dat groene aardappelen (door in licht te liggen) veel meer solanine gaan bevatten en wél problemen kunnen veroorzaken bij volwassenen. Dit beperkt zich meestal tot wat verteringsklachten (buikkramp, diaree) omdat eigenlijk de lokale zenuwen van de darm ontregeld worden. Groene aardappelen zijn dus wél te mijden.
Merk ook nog op dat door twee keer te koken, ook meer nutriënten (vitamine C bijvoorbeeld) verloren zullen gaan.
Vriendelijke groeten
Bruno De Meulenaer
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.