Als vergif vervallen is, is het dan giftiger of juist minder giftig?

Sander, 15 jaar
28 april 2013

Als een giftige stof vervalt, wordt hij dan juist nog schadelijker, of neemt dat juist af? En kan het misschien dat er nieuwe giftige stoffen bijkomen door het vervallen? Of produceert dat juist antistoffen? Ik heb werkelijk geen idee. Het hangt waarschijnlijk van de stof in kwestie af...

Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het vergif van een cobra als het vervalt?

Antwoord

Dag Sander,

Een heel interessante vraag is het, die je stelt! Maar het is ook zoals je zelf aangeeft: het hangt af van stof tot stof.

Bepaalde chemische stoffen die voor bepaalde organismen giftig zijn, worden redelijk makkelijk afgebroken door micro-organismen die deze organische stoffen als koolstofbron (en dus energiebron) zien. En dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel wordt de stof helemaal afgebroken tot de minerale componenten (dat zijn kleine, anorganische moleculen zoals CO2, NO2,...).  Ofwel wordt de stof afgebroken tot een stof die uiteindelijk giftiger is dan de oorspronkelijke stof. Dit kan bv. door een stof die net reactiever wordt, waardoor ze verbindingen met andere componenten aangaat waardoor grotere moleculen ontstaan die uiteindelijk niet meer af te breken zijn. Dit geeft dus een enorme vervuiling die héél lang aanwezig blijft.

Een voorbeeld van zo'n stof die bij afbraak gifitiger wordt, is een bepaalde onkruidbestrijder waarvan gezegd wordt dat ie onschadelijk is voor andere organismen dan het onkruid. Ik noem bewust geen namen, omdat dat denk ik niet mag. Enfin, de stof op zich wordt inderdaad snel afgebroken en is snel niet meer terug te vinden in het milieu. Heel goed, zou men zeggen, maar een afbraakproduct van dat pesticide blijkt veel toxischer (dus: giftiger) dan het oorspronkelijke product! En dat zegt de fabrikant natuurlijk niet!

Moraal van het verhaal: niet zomaar giftige stoffen in het milieu gooien, maar ook niet-giftige stoffen niet zomaar weggooien want deze kunnen ook, al dan niet met andere stoffen, giftige producten vormen.

Wat betreft je vraag m.b.t. het cobragif: geen idee of dit afgebroken wordt. IN het dier zelf zal de aanmaak gelinkt zijn aan het gebruik (vraag-aanbod) en zal er niet echt een voorraad aanwezig zijn, vermoed ik. In een potje kan het gif moeilijk door micro-organismen afgebroken worden aangezien dat potje normaalgezien steriel moet zijn voor medisch gebruik. Afbraak kan dan nog gebeuren door licht, warmte,... maar geen idee hoe dat juist gebeurt of hoe het cobragif er chemisch uitziet...

Hopelijk ben je toch iets met mijn antwoord!

Groeten,

Christine

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw