Waarom is leukemie de meest voorkomende kanker bij kinderen?

Bo, 18 jaar
22 april 2013

Beste
Bij biologie hebben we gisteren gezien dat leukemie de meest voorkomende kanker bij kinderen is.
Toen ik de leerkracht vroeg waarom, zei hij dat hij het niet wist.
Ik was er wel nieuwsgierig naar en daarom vraag ik het hier.
Ik weet niet of er een antwoord is op de vraag, maar het is het waard om te proberen, vind ik.

Alvast bedankt!

Antwoord

Inderdaad een interessante vraag. Maar één waarop men het antwoord nog niet kent - je leraar valt dus niets te verwijten.


De belangrijkste wetenschappelijke hypothese betreffende de oorzaak van leukemie bij kinderen stelt dat er een combinatie moet zijn van twee factoren:

1) een fout in de chromosoomverdeling (translocatie) tijdens de celdeling in het vroege embryo
2) een abnormale immuunreactie tegen algemene infecties na de geboorte

Beide "fouten" moeten aanwezig zijn opdat een kwaadaardige witte bloedcel kan ontstaan die tot leukemie leidt (kanker van witte bloedcellen).

Deze hypothese werd afgeleid uit waarnemingen bij eeneïge tweelingen die beiden een chromosoomfout vertoonden die niet aanwezig was bij de ouders - dus ontstaan tijdens de embryonale ontwikkeling van de kinderen. Vaak bleek slechts één van de tweelingen leukemie te hebben ontwikkeld en de broer of zuster niet, wat erop wijst dat ook een omgevingsfactor nodig is. Die milieufactor zou te maken hebben met infecties waarop abnormaal (hevig) wordt gereageerd door de witte bloedcellen. Kinderen moeten immers hun immuunsysteem ontwikkelen tijdens de eerste levensjaren in een wisselwerking met de micro-organismen (bacteriën, virussen) die ze tegenkomen in hun omgeving. Daar kan dan inderdaad heel wat fout gaan - denk maar aan auto-immuunziekten en allergieën.

Andere mogelijke omgevingsfactoren die leukemie zouden kunnen uitlokken, zijn radioactieve stralen, pesticiden (in de melk?), vervuiling, tabaksrook ... Alleen in het geval van straling is dat ook aangetoond (meer gevallen van leukemie in Hiroshima bv.).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be