Als de natuur zelf al elementen in andere elementen kan veranderen door het toevoegen van van elementaire deeltjes aan een atoom, zou de mens dit dan ook kunnen?

Nick, 15 jaar
24 maart 2013

Tijdens de lessen chemie leerde ik dat een atoom bestaat uit neutronen, elektronen en protonen. Als je aan een H-atoom een proton, 2 neutronen en een elektron toevoegt, krijg je een He-atoom. Zou men dan bv. Fe in Au kunnen veranderen?

Antwoord

Beste Nick

De mens doet dit eigenlijk een beetje. In een kernreactor beschiet men uraniumkernen met neutronen. Daardoor krijg je onstabiele atoomkernen, waarbij er teveel neutronen ten opzichte van protonen in de kern zitten. Die onstabiele kernen vallen uiteen en de vrijgekomen energie wordt gebruikt om elektriciteit te produceren. De gevormde atoomkernen zijn ook nog onstabiel en zullen verder vervallen. Als je hier meer over wil weten moet je informatie zoeken over "radio-activiteit".

Het omgekeerde: vanuit waterstof zwaardere atomen maken, dat is het proces van kernfusie. Hiervoor zijn heel hoge temperaturen nodig. Dergelijke processen vinden plaats in sterren (ook in de zon). De mens probeert om dit proces na te bootsen in een kernfusiereactoren. Grote probleem hierbij is het onder controle houden van de hoge temperaturen die hierbij nodig zijn. Als je hier meer over wil weten, is "kernfusie" een goed zoekwoord. Wikipedia kan een goede vertrekbasis zijn om te zoeken op internet. Er zijn ook enkele boeken in de reeks "Wetenschappelijke bibliotheek" van het tijdschrift Natuur, Wetenschappen en Technologie (NWT). In een grote bibliotheek vind je deze boeken wel. Hier het webadres:  http://www.nwtonline.nl/

vriendelijke groeten

Patrick Demeyere

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be